Sastanak Putina i Erdogana: Rusija i Turska dogovaraju poslove od 100 milijardi dolara

putin edrogan anadolija (2)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u utorak nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom istakao kako su obje strane krajnje odlučne te su pokazale potrebnu volju da međusobne odnose iznova vrate na pređašnji nivo, naglasivši da Turska i Rusija žele obim trgovinske razmjene povećati na 100 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obje strane su krajnje odlučne te su pokazale potrebnu volju da međusobne odnose iznova vrate na pređašnji nivo, pa čak i više od toga. Moje mišljenje je da javnost u obje zemlje od nas ima upravo takva očekivanja. U tom kontekstu, kao rezultat današnjih razgovora donijeli smo odluke koje će odnose Turske i Rusije ponovo vratiti na očekivani nivo na političkom, ekonomskom, kulturnom i socijalnom planu”, rekao je Erdogan, govoreći o odnosima Turske i Rusije.

Turski predsjednik je istakao da će dvije zemlje neophodne korake napraviti, kako je kazao, postepeno i zajedno.

“Ponovno održavanje sastanka Visokog vijeća za ekonomsku saradnju, ponovno uspostavljanje charter letova, ukidanje mjera koje onemogućavaju međusobnu trgovinu, uključujući i poljoprivredu, otvaranje vrata za turske poduzetnike u Rusiji, ponovno uspostavljanje bezviznog režima su pitanja na kojima ćemo zajedno i postepeno napraviti neophodne korake”, kazao je Erdogan.

Napomenuo je kako su se usaglasili i u vezi sa formiranjem Tursko-ruskog investicijskog fonda.

erdogan putin

“Nuklearnoj centrali Akkuyu ćemo dati status strateške investicije. U tom smjeru poduzimamo korake. Usaglasili smo se u vezi sa formiranjem Tursko-ruskog investicijskog fonda. Povećat ćemo saradnju u oblasti vojne industrije. Pozitivno gledamo i na formiranje trilateralnog mehanizma Turska-Rusija-Azerbejdžan u smjeru razmatranja regionalnih pitanja”, istakao je Erdogan.

Na kraju je izjavio da je obim trgovinske razmjene između Turske i Rusije ranije dostigao 35 milijardi dolara, dodajući da je nakon posljednjih dešavanja taj obim smanjen na 27 ili 28 milijardi dolara.

“Sjetite se da su Turska i Rusija ranije postavile cilj od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene. Odlučni smo da se krećemo prema tom cilju. Danas iznova krećemo u tom smjeru i istom odlučnošću idemo prema tom cilju”, rekao je Erdogan.

Obavili smo konstruktivan razgovor koji je u potpunosti obuhvatio tursko-ruske odnose. Prioritet je da se vratimo u period prije krize. To je vrlo važan cilj, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, danas u St. Petersburgu nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas doputovao u posjetu Rusiji, a u gradu St. Peterspurgu se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nakon bilateralnog sastanka uslijedio je sastanak delegacija dvije zemlje, a potom su se Erdogan i Putin obratili novinarima.

Putin je nakon sastanka istakao kako je sa Erdoganom obavio konkretan i konstruktivan sastanak.

“Održali smo jedan konkretan i konstruktivan sastanak. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o regionalnim i međunarodnim temama”, rekao je Putin, te dodao:

“Ograničenja nametnuta Turskoj ćemo postepeno ukidati. Oživjećemo mehanizme saradnje. Sastanak mješovite komisije za ekonomsku saradnju je na jesen, a samit Visokog vijeća za ekonomsku saradnju biće održan naredne godine”.

Ruski predsjednik je istakao kako je današnji sastanak vrlo bitan s aspekta budućnosti odnosa dviju zemalja te rekao:

“Obavili smo konstruktivan razgovor koji je u potpunosti obuhvatio tursko-ruske odnose. Prioritet je da se vratimo u period prije krize. To je vrlo važan cilj”.

Dodao je kako je tokom razgovora sa Erdoganom bilo govora i rješavanju sirijske krize, te kazao da je demokratska rješenja moguće iznaći samo demokratskim putem.

putin edrogan anadolija (1)

“Imali smo određenih neslaganja kada je u pitanju rješenje sirijske krize. Složili smo se da rješenje problema pronađemo uz učešće ministarstava vanjskih poslova i obavještajnih struktura. Demokratska rješenja je moguće pronaći jedino demokratskim putem. Imamo isti cilj u kontekstu rješavanja sirijske krize. Radit ćemo na iznalaženju rješenja koje je prikladno ovom zajedničkom pristupu”, poručio je Putin.

Ruski predsjednik je na kraju kazao kako želi u potpunosti izgraditi tursko-ruske odnose i da će to biti i urađeno.

“Želimo u potpunosti izgraditi tursko-ruske odnose i to ćemo i uraditi. Dogovorili smo pripremanje programa saradnje na trgovinskom, ekonomskom, kulturnom i industrijskom planu na nivou vlada, koji će obuhvatiti period između 2016. i 2019. godine. Nadam se da će ovaj program u najkraćem roku biti odobren i prihvaćen”, rekao je Putin, koji najavio rješavanje pitanja bezviznog režima, jer se to odražava i na ekonomiju.

Ono što je specifično za ovu posjetu jeste da su se Erdogan i Putin danas sastali prvi put nakon devet mjeseci. Njihov posljednji susret dogodio se 15. novembra 2015. godine tokom Samita G20, nesto manje od deset dana prije obaranja ruskog aviona, koji je narušio turski zracni postor, odnosno događaja koji je doveo do krize u odnosima dvije zemlje.

Turska i Rusija postigle sporazum u tajnim razgovorima u Taškentu

Rusija i Turska postigli su sporazum o normaliziranju odnosa u tajnim razgovorima u uzbekistanskoj prijestonici Taškentu nakon posredovanja visokih zvaničnika, među kojima su ugledni turski biznismen i kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, navodi se u novinskom izvještaju objavljenom u utorak, prenosi Fena.

20160809_2_18504337_13180655_Web

Ankara i Moskva krajem juna su se dogovorili da poprave veze koje su bile teško narušene turskim obaranjem ruskog aviona iznad sirijske granice u novembru prošle godine.

U nagovještaju da obje strane namjeravaju poboljšati odnose, predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je doputovao u Saint Petersburg na prve razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom od izbijanja krize.

Dnevne novine Hurriyet pišu da je Turska pokušala da kontaktira Rusiju kako bi okončala krizu putem Cavita Caglara, tekstilnog tajkuna. On je u dobrim odnosima s čelnikom ruske regije Dagestan, Ramazanom Abdulatipovim, koji je lično u srdačnim odnosima s moćnim Putinovim vanjskopolitičkim savjetnikom Jurijem Ušakovim.

Kako navodi Hurriyet, Caglar je također posudio svoj privatni avion turskim agentima kako bi oteli čelnika kurdskih pobunjenika Abdullaha Ocalana u tajnoj operaciji u Keniji u 1999.

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin potom je imenovan u aprilu da bude turski kontakt s Ušakovom nakon što je predsjednik pristao da poboljša veze.

To je navelo Ankaru na upućivanje pisma Moskvi u kome izražava žaljenje zbog incidenta i stavi tačku na krizu.

Nazarbajev, koji ima bliske veze s Putinom i Erdoganom, 22. juna je nagovijestio u Ankari nakon sastanka s truskim čelnikom da je pravo vrijeme da se pošalje pismo.

Tekst pisma napravljen je u kazhstanskoj ambasadi u Ankari.

putin erdogan

Kalin je tada brzo poslan uime Nazarbajeva u tri sata ujutru po turskom vremenu 24. juna u Taškent, gdje je Putin prisustvovao sastanku Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Nazarbajev je provjerio tursko pismo i predstavio je Ušakova turskoj delegaciji. Ušakov je potom pokazao pismo Putinu – koji nije znao da su Turci u susjednoj sobi – i ruski čelnik je dao zeleno svijetlo.

Pismo su potom objavile 27. juna obje strane, otvarajući put za okončanje krize koja je nanijela težak udarac turskoj ekonomiji.

Rusija je jedna od prvih zemalja koje su pružile Erdoganu podršku nakon propalog puča 15. jula i Ankara je dala pozitivniji odgovor na to u poređenju s onim koji je izrazila zapadnim zemljama.

Turski zvaničnici tek trebaju komentirati novinski izvještaj, prenosi AFP.