Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stiže teško naoružanje

Sastanak u bazi “Rammstein”: Zapad šalje Ukrajini ogromnu vojnu pomoć

321186543_895976004749000_681527142356758173_n

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da se tenkovi “moraju isporučiti” Ukrajini nakon što je posjetio ratom razorenu zemlju u četvrtak i razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Zapadni ministri odbrane sastaju se danas u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi dogovorili vojnu pomoć Ukrajini usred trenutnih nesuglasica oko toga ko će osigurati borbene tenkove za koje ukrajinski čelnici kažu da su im potrebni da preuzmu teritorij od Rusije.

Presudni pregovori, koji bi mogli označiti prekretnicu u ratu, dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko europskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija također je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova – ali Kijev želi više, piše BBC.

“Ukrajinski saveznici danas se suočavaju s jednostavnim izborom”, rekao je ukrajinski savjetnik ministra odbrane uoči summita.

“Tenkovi za Ukrajinu su tenkovi za slobodu”, rekao je Jurij Sak za BBC. “Ako se oni ne pošalju, druge bi ih zemlje jednog dana mogle same morati upotrijebiti protiv Moskve”, upozorio je.

Više od 50 zemalja sastaje se u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke. Njemački kancelar Olaf Scholz suočava se sa sve većim pritiskom da pošalje tenkove Leopard 2, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno doniralo 14 svojih borbenih tenkova Challenger. Njemačka također mora dati svoje dopuštenje prije nego što se druge zemlje mogu obvezati na slanje vlastitih zaliha Leoparda.

Poljski premijer rekao je da je “umjereno pesimističan” glede dobivanja blagoslova Berlina, iako je litvanski ministar rekao novinskoj agenciji AFP da će “neke zemlje” poslati Leoparde. Njemačka je kasno jučer rekla da će njen stav “postati jasan u sljedećih nekoliko sati ili sutra ujutro”, izvijestio je AFP.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da se tenkovi “moraju isporučiti” Ukrajini nakon što je posjetio ratom razorenu zemlju u četvrtak i razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja AFP.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a vlada kancelara Olafa Scholza do sada je oklijevala to odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju. Neki saveznici kažu da je zabrinutost Berlina bespotrebna, budući da je Rusija već potpuno predana ratu.

Grupa od devet zemalja obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini uoči ovog ključnog sastanka. Pomoć iz zemalja, uključujući Estoniju, Latviju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku, uključivat će desetke protuzračnih odbrambenih sistema Stinger, protuzračnih topova S-60 i mitraljeza te obuku, navodi se u saopćenju.

Potpisujući ono što je nazvano “Zakletvom iz Talina”, zemlje potpisnice osudile su Rusiju.

Sjedinjene Američke Države najavile su novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti do 2,5 milijarde dolara, uključujući stotine oklopnih vozila i podršku ukrajinskoj protuzračnoj odbrani.

Ranije je Britanija najavila da će poslati 600 projektila Brimstone, Danska je rekla da će donirati 19 haubica Caesar francuske proizvodnje, a Švedska je obećala svoj artiljerijski sistem Archer, modernu mobilnu haubicu koju je Kijev tražio mjesecima.