Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uočljiva šteta

Satelitski snimci otkrivaju koliko je bio razoran iranski napad na američke baze

23160274-7865559-image-a-33_1578508782915

NPR donosi satelitske snimke lokacije na koju su pali iranski projektili, a koji pokazuju da je napad izazvao popriličnu štetu u bazi Ain Al-Asad, jednoj od dvoje koje su bile na udaru

Nakon što je Iran u noći s utorka na srijedu izveo raketni napad na dvije vojne baze u Iraku, u kojima su smještene i američke trupe, ostalo je pomalo nejasno kakav je tačno bio efekt napada.

Dok Iran tvrdi da je ubio najmanje 80 “američkih terorista” te je počinjena znatna šteta na američkoj vojnoj opremi, predsjednik SAD-a Donald Trump u svojem je obraćanju naciji rekao da nije bilo žrtava, te da nije poginuo ni jedan Amerikanac ili Iračanin. Također je dodao da je materijalna šteta od napada – minimalna.

Što se tiče žrtava čini se da su iranske tvrdnje svakako napuhane kako bi režim sačuvao obraz pred svojom nacijom, ali što se tiče počinjene materijalne štete tu imamo koliko-toliko nepristranog “arbitra”. Naime, NPR donosi satelitske snimke lokacije na koju su pali iranski projektili, a koji pokazuju da je napad izazvao popriličnu štetu u bazi Ain Al-Asad, jednoj od dvoje koje su bile na udaru.

Fotografije je snimila kompanija Planet, a na njima se vidi kako su zgrade i hangari u bazi pretrpjeli popriličnu štetu. Štoviše, čini se kako je najmanje pet zgrada oštećeno u napadu, a analitičar Middlebury Instituta za međunarodne studije, David Schmerler, iz fotografija zaključuje da su projektili bili “dovoljno precizni da se naciljaju, i pogode, pojedine zgrade”.

Što se tiče udara na bazu u Erbilu, nije jasno koliku je štetu izazvao.

Schmerler je rekao i da nije jasno jesu li mete u bazi bile izabrane tako da se izbjegnu potencijalne ljudske žrtve.

– Čini se da su napadnute zgrade služile kao skladišta za avione, dok su neke druge zgrade u bazi služile za stanovanje. Stoga se može špekulirati kako su radije uništili opremu nego napali mjesta u kojim žive ljudi.