Globus

FBI

Saudijac djelovao sam u ubistvu tri osobe u američkoj bazi na Floridi

09/12/2019

Rachel Rojas, specijalna agentica zadužena za FBI-ev ured u Jacksonvilleu, rekla je da je napadač koristio pištolj Glock koji je legalno kupio na Floridi.

Istražitelji vjeruju da je pripadnik saudijske ratne avijacije djelovao sam u petak kada je ubio tri osobe i ranio osam u američkoj mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je usmrtila policija, objavio je u nedjelju FBI.

Rachel Rojas, specijalna agentica zadužena za FBI-ev ured u Jacksonvilleu, rekla je da je napadač koristio pištolj Glock koji je legalno kupio na Floridi.

“Vjerujemo da je bio jedan napadač koji je počinio taj napad i nema uhapšenih u ovom slučaju”, kazala je na konferenciji za novinare Rojas, glavna istražiteljica u slučaju.

“Pokušavamo otkriti njegov motiv…”, dodala je ona. Također je izjavila kako FBI radi na tom slučaju “pod pretpostavkom da je riječ o terorističkom činu”, i dodala da je u istrazi angažirano 80 specijalnih agenata FBI-a, 100 pomoćnog osoblja i brojni istražitelji iz mornarice i više saveznih agencija, prenosi Reuters.

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni bio pripadnik Kraljevskih saudijskih zračnih snaga te da je u američkoj mornaričkoj bazi bio u sklopu programa obuke čija je svrha osnažiti veze sa stranim saveznicima. FBI ga je identificirao kao Mohameda Saida Alšamranija (21). Počeo je s obukom u Sjedinjenim Državama 2017. godine i bio je na području Pensacole posljednjih 18 mjeseci, saopćile su vlasti.

Guverner Floride, Ron DeSantis, govoreći na konferencijiza novinare u nedjelju u popodnevnim satima, odgovorio je “da, da” na pitanje smatra li pucnjavu terorističkim aktom.

“Puno je frustracija u našoj državi zbog ovoga”, rekao je DeSantis. “Imate strano vojno osoblje koje dolazi u našu bazu. To ne bi smjeli činiti ako mrze našu zemlju. ”

“Imao je duboku mržnju prema Sjedinjenim Državama. Da bismo dovodili ove strane državljane, morate poduzeti mjere opreza”, rekao je DeSantis.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.