Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Saudijci prijete Obami: Rasprodat ćemo imovinu SAD

16/04/2016

Vlasti Saudijske Arabije su zaprijetile administraciji predsjednika SAD Baracka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrijednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji omogućava da se sudi saudijskoj Vladi za umiješanost u terorističke napade 11. septembra, piše list New York Times.

Šef Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubeir, kako tvrdi New York Times, zaprijetio je SAD tokom posjete Washingtonu u martu ove godine, naglasivši da će Saudijska Arabija biti prinuđena da proda vrijednosne papire i drugu imovinu u vrijednosti od 750 milijardi dolara u slučaju pojave mogućnosti njihovog zamrzavanja od strane američkog suda.

Prema informacijama lista, Obamina administracija je razgovarala sa kongresmenima i pokušavala da ih ubijedi da povuku zakon zbog prijetnje po diplomatske i ekonomske posljedice.

Ranije je bivši senator Bob Graham, koji učestvuje u istrazi tragedije, izjavio da će Obama u narednih 60 dana donijeti odluku o objavljivanju tajnih dokumenata koji se tiču istrage terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u New Yorku.

Prema tvrdnjama televizije, 28 stranica iz materijala istrage može ukazivati na umiješanost Saudijske Arabije u napade.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.