Globus

Saudijci šalju 500 “ubica tenkova” sirijskim pobunjenicima

11/10/2015

U Siriji, otkako su se Iran i Rusija umiješali u sukob na strani režima Bašara al-Asada, bjesni totalni rat. Saudijska Arabija poslala je Oslobodilačkoj vojsci Sirije (FSA), odnosno pobunjenicima, 500 protivtenkovskih raketnih sistema TOW, kojima bi pobunjenici trebali nanijeti strašne gubitke Asadovim oklopnim jedinicama.

Jedno od najefikasnijih protivtenkovskih oružja, američki prijenosni protutenkovski raketni sistem TOW, poslan je pobunjeničkoj vojsci u Siriji. Pošiljku je poslala Saudijska Arabija ove sedmice, a tu informaciju otkrio je jedan dužnosnik te zemlje, prenosi Business Insider.

Riječ je o 500 komada sistema TOW, koju je od sunitskog kraljevstva dobila FSA. Obzirom da je Asadova vojska počela ozbiljno napredovati iz svih smjerova, potpomognuta ruskim zračnim udarima s jedne strane, te koristeći neprijateljstvo između pobunjenika, Al-Kaide i Islamske države s druge strane, Saudijska Arabija odlučila je povisiti uloge u tom totalnom ratu.

Žestoka borba vodi se za grad Alep, nekad najnaseljeniji grad u Siriji. Borci takozvane Islamske države približili su se na svega dva kilometra.

Primarna zamisao bila je da se tim raketnim sistemima zaustavi napredovanje Asadovih oklopnih jedinica. Iste raketne sisteme sirijskim pobunjenicima dostavljala je i CIA.

“500 TOW sistema nije zanemariva brojka. Ne mislim da će to biti revolucionaran događaj, ali će to povećati osipanje režimskih oklopnih jedinica te time i otežati njihovo napredovanje”, ističe Jeffrey White s Instituta Washington.

TOW sistem čine lansirna platforma i navođena raketa, koja može teško oštetiti bilo koji tenk ili oklopno vozilo koje koristi Asadova vojska, a za razliku od ručnih bacača (RPG sistema), može se koristiti s puno veće udaljenosti.

U četvrtak je FSA na području grada Hame izveo “masakr tenkova”, nakon što je sirijska Vlada pokrenula veliku ofenzivu na tom području, potpomognutu ruskim zračnim udarima. U tom je napadu FSA uništila preko 15 oklopnih vozila i tenkova.

Iako je 500 TOW sistema veliko pojačanje za pobunjenike, to ne čini ništa po pitanju ruskih zračnih udara, dok ruski avioni ciljaju upravo pobunjenike koji ga koriste.

Neko vrijeme su Saudijska Arabija i SAD razmišljali o slanju prijenosnog protuzračnog sistema MANPAD, no SAD su odustale od te ideje, jer bi isti mogao završiti u rukama ili Al-Kaide ili Islamske države, a time bi avioni Koalicije bili izloženi nepotrebnim rizicima. Povrh toga, bilo bi jasno da bi takav potez nadalje antagonizirao Rusiju i SAD.

No, kad bi to učinila samo Saudijska Arabija, to bi bila druga stvar, smatra White. White ističe da ako se pokaže kako su pobunjenici postali tvrd orah za oklopne jedinice, može doći do promjene taktike kod Asada te korištenja zračnih jedinica u daleko većoj mjeri.

Sirijska vojska uz pomoć Rusa zauzela ključno mjesto

Sirijska vojska je uz pomoć ruskih zračnih napada u subotu ponovo zauzela strateški važno mjesto u pokrajini Hama koje su držali islamistički pobunjenici, objavila je skupina koja prati rat u Siriji.

Režimske snage pregazile su selo Atshan na jugoistoku Hame, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. Atshan se nalazi na pravcu koji povezuje istok i zapad Sirije.

Opservatorij prenosi da je to područje strateški važno vladinim snagama jer ih približava gradu Khan Sheikounu, uporištu Fronte al-Nusra povezane s Al-Kaidom. Khan Sheikhoun se nalazi na magistralnoj saobraćajnici koja povezuje glavni grad Damask sa sjevernom pokrajinom Aleppo.

Sirijska vojska u srijedu je, uz pomoć boraca libanonskog Hezbolaha i ruskih aviona pokrenula veliku ofanzivu protiv pobunjenika u predgrađima glavnog grada pokrajine Hame. Državna televizija izvijestila je da su vladine snage napredovale ubivši 125 pobunjenika.

Ruski avioni izveli su 65 misija i pogodili 55 ciljeva u posljednja 24 sata, saopštilo je u subotu rusko ministarstvo odbrane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.