Saudijska Arabija obustavila avio-saobraćaj sa Iranom

HZ-AIF-Saudi-Arabian-Airlines-Boeing-747SP_PlanespottersNet_188544

Saudijska Arabija je otkazala sve avionske letove prema i iz Irana zbog pogoršanja odnosa između dvije zemlje.

Ovu odluku o prekidu saobraćajnih veza s Iranom vlasti Saudijske Arabije su donijele u ponedjeljak.

Još nekoliko zemalja pridružilo se diplomatskom sukobu između Saudijske Arabije i Irana. Tako je Sudan protjerao iranskog ambasadora i opozvao svog iz Teherana. I Bahrein je odlučio stati na stranu Saudijske Arabije i prekinuti sve diplomatske veze s Iranom.

Podsjećamo, do diplomatske krize je došlo nakon što su vlasti Saudijske Arabije saopćile da su pogubile 47 lica osuđenim za terorizam, među kojima je i vjerski vođa šiitske manjine u toj zemlji ajatolah šejh al-Nimra.

Nakon toga, došlo je do protesta tokom kojih su demonstranti zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mashhadu na sjeveroistoku zemlje.

Izvršenje smrtne presude nad 47 osoba izazvalo je niz reakcija i osuda od strane lidera Evropske unije, Ujedinjenih nacija, SAD-a i drugih adresa, ali najoštrije reakcije stizale su iz Irana, čiji je ministar vanjskih poslova poručio da će “Saudijska Arabija za ovu politiku platiti visoku cijenu”.

Vlasti Saudijske Arabije odbacuju kritike na račun manjkavosti pravnog sistema i sudskih procesa u svojoj zemlji, a reakcije Irana ocjenjuju “neprihvatljivim”. Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije tvrdi da su pogubljeni bili aktivni članovi terorističkih pokreta, a da Iran svojom reakcijom “otkriva pravo lice i svoju podršku terorizmu”.