Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija pogubila 47 zatvorenika, među njima i ajatolaha šejha Al-Nemra

SEJH

U Saudijskoj Arabiji izvršena smrtna presuda nad najmanje 47 osoba, među kojima i šiitski vjerski službenik ajatolah šejh Nemr Bakir Al-Nemr. Svi su povezani sa terorizmom.

Njegovo ime bilo je na popisu 47 osoba koje je objavila saudijska državna novinska agencija, a koja se poziva na informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Saudijska državna televizija također je objavila vijest o pogubljenjima.

Ključna figura Arapskog proljeća

Al-Nimr je bio središnja figura za vrijeme šijitskih prosvjeda koji su izbili 2011. godine kao dio Arapskog proljeća, a njegova smrt mogla bi izazvati nove nemire šijitske manjine u ovom muslimanskom kraljevstvu, članici OPEC-a. Al-Nimr je uhapšen u julu 2012., kad je i ranjen (na glavnoj fotografiji).

Saudijska Arabija je u 2015. godini provela najmanje 157 smrtne kazne, a pogubljenja su, tvrdi nekoliko odvjetničkih grupacija koje prate kvote smrtnih kazni diljem svijeta, dosegla najvišu razinu u kraljevstvu u posljednja dva desetljeća.

Al-Qa’ida prijeti odmazdom

Al-Qa’idin ogranak u Jemenu zaprijetio je Saudijskoj Arabiji zbog njezina plana masovnog pogubljenja zatvorenika, uključujući i članove Al-Qa’ide.

Grupa Al-Qa’ida na Arapskom poluootoku, jedna je od najsmrtonosnijih grana ove skupine, priopćila je da su joj poznate namjere saudijske Vlade da pogubi njene članove u saudijskim zatvorima i najavila napade kao odmazdu.

“Mi se kunemo Bogom, naša krv će biti prolivena za krv naših zarobljenika, za njihovu krv prolit ćemo krv saudijskih vojnika”, napisali su na Twitteru.