Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Saudijska Arabija pogubila 47 zatvorenika, među njima i ajatolaha šejha Al-Nemra

02/01/2016

U Saudijskoj Arabiji izvršena smrtna presuda nad najmanje 47 osoba, među kojima i šiitski vjerski službenik ajatolah šejh Nemr Bakir Al-Nemr. Svi su povezani sa terorizmom.

Njegovo ime bilo je na popisu 47 osoba koje je objavila saudijska državna novinska agencija, a koja se poziva na informacije iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Saudijska državna televizija također je objavila vijest o pogubljenjima.

Ključna figura Arapskog proljeća

Al-Nimr je bio središnja figura za vrijeme šijitskih prosvjeda koji su izbili 2011. godine kao dio Arapskog proljeća, a njegova smrt mogla bi izazvati nove nemire šijitske manjine u ovom muslimanskom kraljevstvu, članici OPEC-a. Al-Nimr je uhapšen u julu 2012., kad je i ranjen (na glavnoj fotografiji).

Saudijska Arabija je u 2015. godini provela najmanje 157 smrtne kazne, a pogubljenja su, tvrdi nekoliko odvjetničkih grupacija koje prate kvote smrtnih kazni diljem svijeta, dosegla najvišu razinu u kraljevstvu u posljednja dva desetljeća.

Al-Qa’ida prijeti odmazdom

Al-Qa’idin ogranak u Jemenu zaprijetio je Saudijskoj Arabiji zbog njezina plana masovnog pogubljenja zatvorenika, uključujući i članove Al-Qa’ide.

Grupa Al-Qa’ida na Arapskom poluootoku, jedna je od najsmrtonosnijih grana ove skupine, priopćila je da su joj poznate namjere saudijske Vlade da pogubi njene članove u saudijskim zatvorima i najavila napade kao odmazdu.

“Mi se kunemo Bogom, naša krv će biti prolivena za krv naših zarobljenika, za njihovu krv prolit ćemo krv saudijskih vojnika”, napisali su na Twitteru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.