Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija prijeti SAD-u zbog 11. septembra

sad septembar-11

Saudijska Arabija ozbiljno je zaprijetila SAD-u i Obami da će prodati američke obveznice ukoliko u kongresu prođe zakon koji će dozvoliti mogućnost javne objave istrage o tome je li se vlada Saudijske Arabije može smatrati odgovornom za napad 11. septembra 2001. godine, piše New York Times.

Prijetnje je SAD-u lično izrekao saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir za vrijeme prošlomjesečnog posjeta Washingtonu. On je rekao da bi Saudijska Arabija mogla prodati 750 milijardi dolara vrijedne američke obveznice što bi uvelike moglo utjecati na američku ekonomiju i vrijednost dolara.

Brojni stručnjaci sumnjaju da bi se Saudijska Arabija mogla odlučiti na ovakav potez jer bi to uzdrmalo i njenu ekonomiju, no samo postojanje ovako ozbiljne prijetnje potvrđuje sve gore odnose između dugogodišnjih saveznika.

Ova problematika podijelila je brojne političare i ekonomiste s jedne strane i članove porodica žrtava napada 11. septembra s druge strane. Ovi potonji, naime, već godinama traže od Obame dovršetak istrage o napadima 11. septembra a što bi, smatraju mnogi, mogao dokazati upletenost tadašnjih vlasti u Saudijskoj Arabiji u sam napad.

“Nevjerovatno je pomisliti da bi američke vlasti mogle stati iza Saudijske Arabije, a na štetu vlastitih građana”, rekla je Mindy Kleinberg čiji je muž poginuo u Svjetskom trgovačkom centru.

Obama će ove sedmice otputovati u Riyad, ali još nije poznato hoće li nesuglasice oko 11. septembra biti tema razgovora.

Saudijske vlasti od samog napada odlučno negiraju da s tim imaju ikakve veze, a i službena istraga nije mogla dokazati nikakvu umiješanost. No brojni kritičari naglašavaju da je službena istraga ipak ostavila mogućnost da su u napadu na WTC 2001. godine učestvovali neki visoki saudijski službenici.

Štaviše, posljednje poglavlje istrage koje se sastoji od 28 stranica nikada nije javno objavljeno, a tu se navodno kriju dokazi o finansijskoj povezanosti Saudijske Arabije i terorista.