Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija proračunato hapsi aktiviste koji se zalažu za prava žena

479

Saudijska Arabija i dalje zastrašuje aktivistkinje za prava žena. Hapšenja se vrše u etapama, kako bi se izbjegla pažnja javnosti. Pitanje je hoće li u tome uspjeti.

One su uhapšene početkom ove sedmice: Samar Badawi, Nassima al-Sadah i Amal al-Harbi, tri istaknute saudijske aktivistkinje za ljudska prava. Zvanični razlozi za njihovo hapšenje još uvijek su nejasni, a vlasti Saudijske Arabije nisu odgovorile na medijske upite o tome, piše Deutsche Welle.

Sa hapšenjima se moglo računati, kaže Ali Adubisi, direktor „Evropsko-saudijske organizacije za ljudska prava” sa sjedištem u Berlinu. „Prije nekoliko sedmica uhapšene su brojne poznate aktivistkinje za prava žena. Mnogi ljudi su već tada pretpostavljali da će uslijediti hapšenje i drugih feministkinja, poput Samar Badawi. I to se sada dogodilo.”

Postoji sistem za to što su u tom prvom koraku, krajem maja, uhapšene ne tako poznate aktivistikinje, kaže Adubisi u intervjuu za DW: „Saudijska vlada ide korak po korak. Na taj način ona želi izbjeći snažne reakcije kako međunarodne, tako i lokalne javnosti”. Samar Badawi je veoma poznata u Saudijskoj Arabiji, pojašnjava Aldubisi: „Kada je uhapšena 2016. godine, mediji su odmah reagovali. Ona je tada puštena na slobodu nakon samo nekoliko sati.”

Prinzip malih koraka

Vlada sada postupa drugačije. Ona sada slijedi princip malih koraka: manje grupe i pojedince sada hapsi u intervalima. To je precizno proračunato, pretpostavlja Adubisi. Vlada se nada efektu zasićenja. Mediji će se, očito tako kalkuliše vlada, naviknuti na hapšenja ili su se već na njih privikli. „Vijesti o hapšenjima su i u Saudijskoj Arabiji postale gotovo normalna pojava.”

Nejasno je pak da li je vrijeme hapšenja povezano sa nekim od senzacionalnih reformi. Nekoliko aktivistkinja za ženska prava uhapšeno je samo nekoliko sedmica prije ukidanja zabrane upravljanja motornim vozilima za žene. Nadaju li se da bi uzbuđenje zbog toga kod mnogih žena moglo dovesti da toga da previde vladin tvrdolinijaški kurs i postupke naspram aktiviskinja za ženska prava?

Oslanjaju li se na to da će žene usljed radosti zbog toga što konačno mogu dobiti vozačku dozvolu, zaboraviti sudbinu onih koje su svojim aktivnostima dovele do toga da ovaj napredak uopšte bude moguć?

Tri aktiviskinje, tri sudbine

Sada je saudijska vlada uhapsila još tri ugledne aktivistkinje za prava žena. Samar Badawi je sestra 2012. godine uhapšenog blogera Raifa Badawija. On je uhapšen zbog toga što je na svom blogu kritikovao vjerske vođe u toj zemlji, vehabije. Zbog “vrijeđanja islama” je osuđen na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem.

Raif Badawi

Samar Badawi je podigla tužbu protiv sopstvenog oca. Optužila ga je za nepoštivanje njene volje za odabir bračnog partnera. On je to učinio na temelju prava o skrbništvu, koje ženama u ovoj kraljevini uskraćuju bitna prava. Žene ne mogu donositi odluke, već njihovi muški srodnici. U aprilu 2010. Samar Badawi je uhapšena, ali je, nakon međunarodnog pritiska, puštena na slobodu u oktobru iste godine.

Kralj Salman

Godine 2011. ona je tužila ministarstvo nadležno za provođenje izbora, jer joj je kao ženi odbijeno pravo učešća na lokalnim izborima.

Također, 2011. je učestvovala i u protestima protiv zabrane upravljanja motornim vozilima za žene.

S tim u vezi je podnijela tužbu protiv službe nadležne za saobraćaj, koja joj je, kao i svim ženama u Kraljevini, uskratila pravo na dobijanje vozačke dozvole.

Ponovo je uhapšena 2016. godine, ali je nekoliko sati kasnije puštena na slobodu. 2012. godine Samar Badawi odlikovana je “Međunarodnom nagradom za hrabrost žena”, nagradom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a za angažman u borbi za prava žena. Njen bivši suprug Walid Abu al-Khair osuđen je na 15 godina zatvora zbog njegovog aktivizma u borbi za ljudska prava.

I aktivistkinja Nassima al-Sadah već godinama se zalaže za ukidanje prava skrbika i zabrane ženama da upravljaju vozilima, koja je ovog ljeta i ukinuta.Uhapšena je i aktivistkinja za ženska prava Amal al-Harbi, čiji suprug Fawzan al-Harbi je također borac za ljudska prava. On trenutno izdržava sedmogodišnju zatvorsku kazu zbog angažmana u organizaciji za ljudska prava “Saudijsko udruženje za građanska i politička prava” (ACPRA). Nejasno je zbog čega tamošnje vlasti sada djeluju i protiv njegove supruge, pitaju se članovi organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Kritika organizacija za ljudska prava

Samar Badawi je 2012. dobila nagradu za ljudska prava američkog Ministarstva spoljnih poslova

Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok, oštro je kritikovala hapšenja. Ovo je pokazalo da “vlasti Saudijske Arabije svako miroljubivo protivrječje vide kao prijetnju njihovoj autokratskoj vladavini”. Whitsonova je uputila poziv međunarodnim partnerima kraljevske porodice: „Nakon nedavnih proizvoljnih hapšenja biznismena, aktivistkinja za prava žena i reformatorskih klerika, saveznici i partneri Saudijske Arabije trebaju se zapitati šta pojam ‘reforma’ znači u zemlji u kojoj se vladavina prava zlonamjareno ignoriše.”

Iz Amnesty Internationala (AI) su također komentarisali hapšenja. Ona razotkrivaju „do sada neviđen nivo” progona stručnjaka za ljudska prava u toj zemlji, ističe Lynn Maalouf, direktorica AI-a za Bliski istok: „Međunarodna zajednica mora uticati na vlasti Saudijske Arabije da okončaju drakonske represije i selektivni pritisak na aktiviste za ljudska prava “.

Najprije muškarci, a potom žene

Pritisak je nužan, kaže aktivista za ljudska prava Ali Adubisi. Saudijska vlada dugo je proteste žena promatrala kao izazov. Oni su postojeći angažman muškaraca u najvećoj mjeri zaustavili: “Sada se sve više i više okreću protiv žena”.