Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjere opreza

Saudijska Arabija uvela privremena ograničenja ulaska u zemlju za umru

hadz

Zdravstvene službe na ulaznim tačkama provjerit će koje su zemlje putnici posjećivali prije dolaska u Saudijsku Arabiju i primjenit će sve neophodne mjere predostrožnosti

Saudijska Arabija uvela je privremenu zabranu za hodočašće umru, u pokušaju da zaštiti sigurnost javnosti sprečavnjem širenja koronavirusa, javila je u četvrtak zvanična saudijska novinska agencija SPA.

Većina stranih hodočasnika često obilazi džamiju poslanika Muhmmada u Medini prije nego što dovrši obavljanje svojih vjerskih dužnosti u Meki. I to hodočašće također je ukinuto u ovoj godini, navodi agencija.

To je jedna od brojnih restriktivnih mjera predostrožnosti koje je jutros objavila služba za javno zdravstvo arapskog kraljevstva, dok pomno prati širenje virusa. Turističke vize ljudima iz zemalja za koje se smatra da predstavljaju poseban rizik za širenje virusa također su uskraćene.

Pored toga, saudijski građani i državljani članica Vijeća za zalivsku saradnju (GCC) neće biti u mogućnosti da koriste lične dokumente za putovanja u i iz kraljevstva izvjesno vrijeme. Izuzeci će biti učinjeni za Saudijce koji se vraćaju kućama i građane zemalja GCC-ja koje su trenutno u kraljevstvu i žele da se vrate kućama, uzimajući u obzir da su oni ušli u kraljevstvo koristeći nacionalne lične karte.

Zdravstvene službe na ulaznim tačkama provjerit će koje su zemlje putnici posjećivali prije dolaska u Saudijsku Arabiju i primjenit će sve neophodne mjere predostrožnosti.

Saudijski zvaničnici istaknuli su da su ograničenja privremena i da će ih pažljivo razmotriti zdravstvene službe. Kako bi ponovilo podršku kraljevstva provedbi međunarodnih napora na limitiranju širenja virusa, ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od građana da ne putuju u zemlje najteže pogođene epidemijom koronavirusa, javila je SPA.