Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rahaf Mohammed al-Qunun

Saudijska tinejdžerka koja je pobjegla iz svoje zemlje dobila azil u Kanadi

tinej333

Mlada Saudijka je po dolasku u Toronto na aerodromu odbila odgovarati na pitanja medija

Saudijska tinejdžerka, koja je nedavno pobjegla u Tajland tvrdeći da je izložena zlostavljanju unutar porodice, a koja je potom dobila azil u Kanadi, doputovala je u subotu u kanadski grad Toronto, javlja Anadolu Agency (AA).

Rahaf Mohammed al-Qunun doputovala je na Međunarodni aerodrom Pearson u Torontu, a tom prilikom nosila je majicu s natpisom Canada. Na aerodromu su je dočekali novinari i ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland.
Al-Qunun je pobjegla dok je bila na odmoru u Kuvajtu, gdje se ukrcala na avion za Tajland. Prošle subote je zaustavljena u Bankoku pri pokušaju da uhvati let za Australiju.

Ona se potom zatvorila u hotelsku sobu na aerodromu u Bankoku, odakle je počela pisati poruke putem društvene mreže Twitter. Između ostalog je zatražila azil u nekoj drugoj zemlji.

Surachate Hakpark, šef Službe za imigraciju Tajlanda, potom je izjavio da je Al-Qunun dobila azil u Kanadi, te da će letom Korean Aira u petak navečer otputovati iz Bangkoka u Seul, a potom u Kanadu, što se večeras i desilo.

Mlada Saudijka je po dolasku u Toronto na aerodromu odbila odgovarati na pitanja medija, a kanadska ministrica Freeland je kazala kako je Al-Qunun na putu prema svom “novom domu”, te kako je odbila odgovarati na pitanja jer je iscrpljena.
Freeland ju je nazvala “vrlo hrabrom novom Kanađankom”.

Pretpostavlja se da bi prihvaćanje tinejdžerke moglo bi dodatno zaoštriti odnose Saudijske Arabije s Kanadom.
Njen slučaj ponovo je skrenuo pažnju svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog “čuvara” za putovanje, za šta grupe za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u porodicama koje ih zlostavljaju.