Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvojna titula

Saudijski princ imenovan za premijera, dobija imunitet u slučaju tužbe za ubistvo Khashoggija

mohammed bin salman 1

“Čini se da je princu Mohammedu savjetovano da poduzme ovaj korak prije odluke Bidenove adminstracije koja bi trebala biti donesena 3. oktobra”, izjavio je Abdullah Alaoudh, glavni istraživač u redakciji novina DAWN

Saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman imenovan je premijerom Saudijske Arabije. Stručnjaci kažu da će taj potez vjerovatno zaštititi saudijskog princa od potencijalne tužbe SAD-a u vezi s njegovom navodnom ulogom u ubistvu novinara Jamala Khashoggija, piše The Guardian.

Saudijska Arabija objavila je da se kralj Salman odlučio za izuzetak što se tiče saudijskih zakona te je imenovao svog sina za premijera. Tako je formalno sinu ustupio dvojnu titulu kralja i premijera koju je on do sada imao.

To vjerovatno neće promijeniti ravnotežu snaga u Saudijskoj Arabiji, gdje se 37-godišnji princ već vidi kao vladar kraljevstva i prijestolonasljednik.

Kritičari saudijske vlasti smatraju da je vrijeme donošenja odluke direktno povezano s nadolazećim rokom koji je sud odredio.

Američki sudija zatražio je od Bidenove administracije da odluči treba li princa Mohammeda štititi suvereni imunitet u slučaju koji je pokrenula Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz.

Takvu zaštitu obično dobijaju svjetski lideri, poput premijera ili kralja, navodi The Guardian.

– Čini se da je princu Mohammedu savjetovano da poduzme ovaj korak prije odluke Bidenove adminstracije koja bi trebala biti donesena 3. oktobra – izjavio je Abdullah Alaoudh, glavni istraživač u redakciji novina DAWN.

Bijela kuća nije odmah komentirala imenovanje princa u premijera. Princ Mohammed odbija optužbe da je direktno upleten u ubistvo Khashoggija.

Procjena američkih obavještajnih službi pokazala je da je budući kralj vjerovatno naredio ubistvo.

Odluka o imenovanju princa Mohammeda za premijera također bi vjerovatno ublažila zabrinutost u Saudijskoj Arabiji da bi prijestolonasljednik mogao biti uhapšen ili da će se na drugi način suočiti s pravnim posljedicama tokom svojih putovanja u inostranstvo.