Savezni sudac blokirao novu Trumpovu zabranu putovanja

Trump na konvenciji

Savezni sudac na Havajima blokirao je najveći dio posljednje zabrane o putovanjima koju je donio američki predsjednik Donald Trump , samo nekoliko sati prije nego što bi trebala stupiti na snagu, rekavši da revidirani predsjednički ukaz “pati od potpuno istih manjkavosti kao i njegov prethodni”.

To je treći set ograničenja objavljenih od američkog predsjednika koji je osporen na sudu, u cjelini ili djelimično.

Američki oblasni sudac Derrick Watson objavio je presudu o zabrani za većinski muslimanske zemlje koju je osporila savezna država Havaji, upozoravajući da bi ograničenja putovanja razdvojila porodice i onemogućila bi upis polaznika koledža iz drugih zemalja.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders nazvala je presudu “opasno manjkavom” i kazala je da ona “onemogućuje predsjednikove napore da očuva sigurnost američkog naroda”. Ministarstvo pravde saopćilo je da će veoma skoro uložiti žalbu na presudu.

Sporna zabrana objavljena je u septembru i trebala bi danas stupiti na snagu za putnike iz Čada, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Somalije, Sirije i Jemena, skupa s nekim zvaničnicima venecuelanske vlade i njihovih porodica.

Trumpova administracija saopćila je da je zabrana zasnovana na procjeni sigurnosne situacije u svakoj od tih zemalja i njihovoj spremnosti da dijele informacije sa Sjedinjenim Državama, prenosi AP.