austrijski šef diplomatije

Schallenberg: Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u važnije i hitnije nego ikada

Alexander Schallenberg AA (1)

Schallenberg je također poručio da se ne slaže s kritikama da Evropa osjetljivost koju pokazuje prema Ukrajincima koji bježe od rata nije pokazala prema Sirijcima

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg poručio je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) važnije i hitnije nego ikad, javlja Anadolu Agency (AA).

Schallenberg je tokom vikenda učestvovao na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), čiji je globalni komunikacijski partner AA, a govorio je na panelu pod nazivom “Traženje zajedničkog jezika na Bliskom istoku”.

U intervjuu za AA, koji je dao u pisanoj formi, Schallenberg se dotakao rusko-ukrajinskog rata.

“Putinova agresija na Ukrajinu gorko pokazuje da nam je diplomacija potrebna više nego ikad. Glavna tema ADF-a o ‘rekonstrukciji diplomacije’ dobila je još više na značenju nakon 24. februara, jedne od najvažnijih prekretnica u novijoj evropskoj povijesti”, rekao je Schallenberg.

Dotakao se trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Turska- Rusija – Ukrajina.

“Glavni cilj trebao bi biti zaustaviti Rusiju. U 21. stoljeću nijednu granicu ne treba mijenjati vojnom agresijom, ne treba gaziti međunarodno pravo”, poručio je šef austrijske diplomatije.

Pozivajući Rusiju da se povuče iz Ukrajine, da započne pregovore i pruži priliku dijalogu i diplomaciji, Schallenberg je dodao:

“Iako trilateralni ministarski sastanak, koji se održao na margini ADF-a, nije imao konkretne rezultate, bio je samo prvi korak. Nadam se da će se dijalog nastaviti.”

Podvukao je kako je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU-u važnije i hitnije nego ikad.

“Za nas je bitno da sve zemlje koje žele ući u EU ispunjavaju iste kriterije. Brzi proces pristupanja nije predviđen. Turska je ključni partner EU-a u mnogim područjima od zajedničkog interesa kao što su ekonomska suradnja, migracije, borba protiv terorizma i klimatske promjene. Međutim, kao što znate, pristupni pregovori s Turskom zastali su iz očitih razloga i stav Austrije po tom pitanju je jasan”, kazao je Schallenberg.

Schallenberg je također poručio da se ne slaže s kritikama da Evropa osjetljivost koju pokazuje prema Ukrajincima koji bježe od rata nije pokazala prema Sirijcima.

“U Evropi postoji široka podrška i zaštita za izbjeglice iz Sirije. Samo u Austriji 2015. i 2016. iz Sirije je došlo više od 100.000 ljudi”, naveo je Schallenberg.