Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za "Spiegel"

Scholz: Činim sve da spriječim eskalaciju koja će dovesti do Trećeg svjetskog rata

New Project – 2022-04-22T180823.381

Scholz je istakao da je “sposobnost Bundeswehra da isporuči dodatno oružje iz svog arsenala uvelike iscrpljena”

Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je kritike njegove politike o isporuci oružja Ukrajini i smatra svojom zadaćom spriječiti treći svjetski rat.

Rekao je to u intervjuu za njemački magazin Spiegel.

“Ova situacija zahtijeva hladnu glavu i dobro promišljene odluke. Ne radi se o strahu, radi se o političkoj odgovornosti… Činim sve da spriječim eskalaciju koja će dovesti do Trećeg svjetskog rata. Ne bi trebalo biti nuklearnog rata”, rekao je šef njemačke Vlade.

Što se tiče zabrane uvoza ruskih energenata, Scholz je ponovio svoje protivljenje embargu na uvoz ruskog plina.

“Apsolutno ne vidim kako bi embargo na plin okončao rat”, kazao je.

“Da je (ruski predsjednik Vladimir Putin) bio otvoren za ekonomske rasprave, onda ne bi ni započeo ovaj ludi rat”, dodao je.

Prema njegovim riječima, Njemačka je odgovorna za mir i sigurnost u cijeloj Evropi. Prema njegovim riječima, ne može se dopustiti direktan sukob NATO-a s tako visoko naoružanom velesilom kao što je Rusija, “jer bi eskalacija mogla uzrokovati velike patnje na cijelom kontinentu, možda čak i u svijetu”.

Scholz tvrdi da podupire davanje oružja Ukrajini kako bi se osigurala njena sigurnost.

“Ono što se još može osigurati, sigurno ćemo isporučiti – protivtenkovsko oružje, protivtenkovske mine i topničku municiju”, rekao je.

Istovremeno, Scholz je istaknuo da je “sposobnost Bundeswehra da isporuči dodatno oružje iz svog arsenala uvelike iscrpljena”.

Kancelar smatra da je prikladnije prenijeti opremu sovjetskog tipa drugim članicama Saveza, koju ukrajinska vojska može početi koristiti odmah, bez dugotrajne obuke i daljnje logistike.

“Njemačka tada ovim zemljama nadoknađuje gubitke modernim oružjem”, rekao je Scholz.

Istovremeno je naglasio potrebu za prekidom vatre i povlačenjem ruskih trupa iz Ukrajine. Prema njegovim riječima, trebao bi postojati mirovni sporazum koji će Ukrajini omogućiti da se brani u budućnosti. Njemačka je spremna biti među državama garantima sigurnosti Ukrajine, rekao je njemački kancelar, ne precizirajući da su takve garancije date.

Objavljeno je da će Njemačka povećati fond za vojnu podršku stranih zemalja na dvije milijarde eura.