Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz londona

Scholz: Mislim da će Njemačka ove godine prestati s uvozom ruske nafte

New Project – 2022-04-08T201909.177

Prestanak uvoza ruskih energenata zahtijeva ulaganja i infrastrukturu, rekao je Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je danas da misli da će Njemačka moći prestati s uvozom ruske nafte “ove godine”.

Scholz je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje osjeća li sramotu što zemlje EU plaćaju Rusiji milijarde eura za fosilna goriva.

“Aktivno radimo na osamostaljivanju od uvoza (ruske) nafte i mislimo da ćemo to uspjeti učiniti tokom ove godine”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Londonu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Njemački kancelar je rekao kako vjeruje da će Njemačka moći prekinuti uvoz, ali da će Njemačkoj trebati više vremena da se odvikne od ruskog plina.

Ruska nafta sada čini 25 posto njemačkog uvoza, što je manje do 35 posto prije invazije. Uvoz plina smanjen je na 40% s 55%. Uvoz ruskog kamenog ugljena u Njemačku pao je na 25% s 50% prije invazije.

Njemačka do ovog ljeta želi smanjiti udio ruskog plina na 24 posto. No, teško je očekivati da će prije ljeta 2024. najveća evropska ekonomija prestati s oslanjanjem na ruski plin.

Prestanak uvoza ruskih energenata zahtijeva ulaganja i infrastrukturu, rekao je Scholz, dodajući da je Njemačka pripremila korake da postane nezavisna od ruskog uvoza energije “prije nego što je počeo rat jer smo znali da će se taj problem pojaviti”.

DIW

Ekonomski institut DIW tvrdi u studiji objavljenoj u petak da bi Njemačka mogla osigurati dovoljno zaliha plina za sljedeću zimu bez uvoza iz Rusije kombinacijom alternativnih dobavljača i drastičnih mjera uštede energije.

Studija kaže da bi Norveška i Nizozemska mogle popuniti dio praznine koja je nastala zabranom uvoza ruskog plina i da bi se više zaliha moglo osigurati isporukom LNG-a na terminale u Belgiji, Nizozemskoj i Francuskoj.