Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački kancelar

Scholz nazvao Putinove pohvale njemačkom krajnje desnom AfD-u “sramotnima”

Njemačka Olaf Scholz
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
Olaf Scholz

Na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu s velikim međunarodnim novinskim agencijama, uključujući dpa, Putin je rekao da ne vidi „znakove neonacizma u postupcima AfD-a“

Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je u četvrtak pohvale ruskog predsjednika Vladimira Putina krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) kao „sramotne“.

-Sramotno je što ste dobili takvu pohvalu od ruskog predsjednika, rekao je kancelar u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, nakon upadica članova AfD-a.

-Vi ste se za to potrudili, a građani će znati što da misle o tome, dodao je.

Putinove tvrdnje

Putin je u srijedu rekao da će „surađivati sa svima onima koji žele surađivati s Rusijom”, uključujući AfD, uz koji se veže niz skandala koji povezuje njegove glavne kandidate za ovotjedne izbore za Europski parlament s Moskvom.

Na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu s velikim međunarodnim novinskim agencijama, uključujući dpa, Putin je rekao da ne vidi „znakove neonacizma u postupcima AfD-a“.

-Ne vidimo ništa zabrinjavajuće, dodao je odgovarajući na pitanje o protuustavnim tendencijama stranke.

Iako Rusija i AfD nemaju „sistemske odnose“, Moskva bi podržala svakoga tko želi normalne veze s Rusijom, rekao je Putin.

Predsjednici AfD-a Tino Chrupalla i Alice Weidel suočili su se s kritikama zbog posjeta Rusiji prije nego što je Putin započeo agresiju na Ukrajinu u februaru 2022.

Izborne ankete

Prema nacionalnim anketama u Njemačkoj AfD je nedavno dosegao 20 posto glasova zbog nezadovoljstva Scholzovom trostranačkom koalicijom, ali novo istraživanje pokazuje da potpora AfD-u pala ispod 16 posto u posljednjem tjednu predizborne kampanje nakon niza kontroverzi.

Na razini savezne države Tiringije, kao i u susjednim državama Saskoj i Saska-Anhaltu, AfD je proglašen krajnje desnom ekstremističkom strankom.

Na nacionalnoj razini, njemačka obavještajna agencija smatra njemačku oporbenu stranku krajnje desnom ekstremističkom strankom.