loše vijesti za putina

Scholz: Njemačka je spremna za zimu bez ruskog plina

scholz putin

Izjava Scholza dolazi u jeku ofanzive ukrajinske vojske na ratištu i velikih uspjeva u okrašaju sa okupacionim snagama Rusije

 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je Njemačka spremna prebroditi zimsku sezonu ako Rusija odluči zaustaviti izvoz plina.

Scholz je rekao da su u sjevernoj Njemačkoj pripremljeni terminali za uvoz tekućeg plina, elektrane na ugljen rade, a nuklearne elektrane na jugu bit će spremne do početka 2023., ako bude potrebno.

Izjava Scholza dolazi u jeku ofanzive ukrajinske vojske na ratištu i velikih uspjeha u okrašaju sa okupacionim snagama Rusije.

Prije dva dana ZDF je objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja. I u toj anketi su prilično loše vijesti za režim Vladimira Putina, kada je stav Nijemaca po pitanju njegove brutalne agresije koju je pokrenuo na Ukrajini u februaru ove godine.

Nijemci su pitani “Trebamo li podržati Ukrajinu uprkos visokim cijenama energije?

Čak 70 posto Nijemaca je reklo da treba podržati Ukrajini bez obzira na velike cijene plina. 21 posto bilo je protiv te podrške!

“Podrška od 70 posto za Ukrajinu nije baš ono što je Putin imao na umu. Vjerovatno je njegov prelazak na otvorenu ucjenu (ukinite sankcije radi dobivanja plina) imao loš učinak i samo povećao odlučnost”, kazao je na ovu temu suosnivač i direktor Global Public Policy Institute Thorsten Benner.