njemački kancelar

Scholz o tome kakav Putin sada ima stav o ratu

Chancellor Scholz on Balkan Mission to Serbia
Photo: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

“Čvrsto sam uvjeren da bi Rusija trebala povući svoju vojsku kako bi postojali izgledi za mir u regiji. I svaki dan pomislim da je to jedini način”, kazao je njemački kancelar

Ruski predsjednik Vladimir Putin ustraje u svom stavu prema ratu u Ukrajini, smatra njemački kancelar Olaf Scholz.

“Nažalost, ne mogu reći da je shvatio da je bila greška započeti ovaj rat”, kazao je Scholz komentirajući telefonski razgovor s Putinom održan jučer, koji je trajao sat i pol.

Ali Scholz je naglasio da je ipak imalo smisla razgovarati s ruskim čelnikom kako bi objasnio njemačko stajalište.

“Čvrsto sam uvjeren da bi Rusija trebala povući svoju vojsku kako bi postojali izgledi za mir u regiji. I svaki dan pomislim da je to jedini način”, kazao je njemački kancelar.

Bio je to prvi Scholzov razgovor s Putinom u više od tri mjeseca. Ustrajao je u ideji da diplomatsko rješenje i potpuno povlačenje ruske vojske moraju biti postignuti što je brže moguće.

Njemačka je dostavila Ukrajini još četiri Geparda, tenka s dva protivzračna topa kalibra 35 milimetara, i to dan nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova žestoko kritizirao njemačku neodlučnost u slanju oružja. Ukupno je Njemačka Kijevu do sada poslala 24 Geparda od pedeset, koliko su ih obećali.

Podsjetimo, ukrajinski ministar Dmitro Kuleba optužio je Njemačku da ignorira ukrajinske pozive za slanjem tenkova i borbenih vozila pješaštva, naglasivši da Berlin kao izgovor koristi samo apstraktne strahove i izlike.

Kuleba je to izjavio nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno pozvao Zapad da ubrza slanje oružja njegovoj zemlji, koja proteklih dana bilježi vojne uspjehe na sjeveroistoku.