Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački kancelar

Scholz: Putin više ne može pobijediti u ratu u Ukrajini

Chancellor Scholz on Balkan Mission to Serbia
Photo: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

“Postupci Rusije su još jednom pokazali koliko je Putin nemilosrdan. Ponovno apelujem na Putina da prestane s besmislenim ubijanjem i da potpuno povuče svoje trupe iz Ukrajine te da pristane na mirovne pregovore”, rekao je Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin više ne može pobijediti na bojnom polju. Scholz je na zajedničkoj presici u Berlinu s predsjednikom Cipra Nikosom Anastasiadisom pozvao na trenutni prekid “ruskog bombardiranja civilnog stanovništva”.

“To što Rusija sedmicama baca svoje bombe na civilnu infrastrukturu u Ukrajini nije samo nepodnošljivo, već je i očito kršenje međunarodnog prava.

Postupci Rusije su još jednom pokazali koliko je Putin nemilosrdan. Ponovno apelujem na Putina da prestane s besmislenim ubijanjem i da potpuno povuče svoje trupe iz Ukrajine te da pristane na mirovne pregovore”, rekao je Scholz, piše Deutsche Welle.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će uskoro razgovarati s Putinom. “Namjeravam imati direktan kontakt s njim sljedećih dana”, rekao je Macron novinarima u Parizu.

Prema Macronovim riječima, čelnici će razgovarati o civilnoj nuklearnoj energiji i nuklearnoj elektrani Zaporižja. Rusi su ponovili napade na veliku nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) rekla je da je riječ o ciljanim napadima. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za te napade.

Jučer je IAEA u izjavi rekla da je nuklearna elektrana Zaporižja ponovno isključena iz vanjskog napajanja. Tvornica se sada oslanjala na hitne dizel generatore.

Elektrana se nalazi u regiji Zaporižja, koju je Rusija proglasila anektiranom. U oktobru je Putin izdao dekret o stavljanju nuklearne elektrane pod rusku upravu.