Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački kancelar

Scholz u Beogradu: Svi se moraju suprotstaviti secesionizmu u BiH

Chancellor Scholz on Balkan Mission to Serbia
Photo: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

Scholz je rekao da nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine

Olaf Scholz, kancelar Njemačke boravi u Srbiji i nakon sastanka sa predsjednikom ove države Aleksandrom Vučićem govorio je i o Bosni i Hercegovini osvrćući se na situaciju i političke prilike u njoj.

Scholz je rekao da nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine.

“Također, nema smisla ni pospješivati secesionističke tendencije, moj utisak je da se svi tome moraju suprotstaviti. Planirani izbori u BiH će se održati”, naglasio je Scholz.

Naveo je da međunarodna zajednica želi postići da zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, napreduju i imaju perspektivu pristupa Evropskoj uniji.

“Želimo ohrabriti sve da svim snagama rade na tome, da shvate da je taj napredak moguć i da ćemo ga svi doživjeti”, rekao je Scholz.

Scholz je zatražio od Vučića da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

“Sankcije su veoma efikasne, mnogo više nego one koje su uvedene nakon aneksije Krima. Sankcije koje smo sada uveli je nešto što neće tek tako nestati kada rat nestane i da Rusija shvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom već mora pregovarati s njom i dogovoriti sporazum kojim će teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine biti zaštićeni. Očekujemo da se sankcijama Rusiji pridruže sve zemlje koje kandidati u Evropsku uniju”, poručio je Scholz.

Scholz je u ovoj turi posjeta zaobišao Bosnu i Hercegovinu, a prije Srbije posjetio je Kosovo, dok dalje planira put i u Sjevernu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.