Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz: SPD nije za veliku koaliciju, već za nove izbore u Njemačkoj

Martin SCHULZ President of the European Parliament

Predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Martin Schulz izjavio je danas da se njegova partija ne boji prijevremenih izbora kao rješenja aktuelne političke krize u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kršćanska unija CDU/CSU aktuelne njemačke kancelarke Angele Merkel nije uspjela postići dogovor o koaliranju s liberalnom Slobodnom demokratskom partijom (FDP) i pokretom Zeleni, a bio je to povod i za vanredni sastanak čelnika SPD-a koji su kao dosadašnji koalicioni partner nakon nedavnih izbora saopćili da će djelovati kao opozicija.

Schulz je nakon sastanka optužio četiri partije da su neuspješnim pregovorima dva mjeseca nakon izbora gurnuli Njemačku u tešku krizu.

“Mi nećemo ulaziti u novu takozvanu veliku koaliciju s CDU/CSU-om i pristalice smo raspisivanja prijevremenih izbora. Smatramo da bi važno bilo da građani još jednom razmotre situaciju. Ne bojimo se prijevremenih izbora“, poručio je Schulz.

Schulz je kazao da se nakratko sastao s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom, ali da ga kancelarka Merkel nije kontaktirala.

“Shodno Ustavu, sada su na potezu Federalni parlament i predsjednik Njemačke koji trebaju raspisati nove izbore“, kazao je Schulz.

On je također kazao da će i na decembarskom kongresu biti kandidat za novi mandat predsjednika SPD-a, ali nije odgovorio na novinarsko pitanje da li će biti SPD-ov kandidat za kancelara u slučaju ponavljanja izbora.

Radikalnodesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) zadovoljna je zbog neuspjeha koalicionih pregovora koje je vodila Merkel.

“Merkel je bila neuspješna i ne bi trebala više biti na toj funkciji“, izjavio je čelnik AfD-a Alexander Gauland.