Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Schulz tvrdi da su evropski saveznici tražili da se pridruži vladi Merkel

Martin SCHULZ President of the European Parliament

Čelnik njemačkih Socijaldemokrata, Martin Schulz, izjavio je u ponedjeljak da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi evropski čelnici tražili od njega da se pridruži narednoj vladi kancelarke Angele Merkel i da insistira na reformama EU.

Ukoliko se njegov SPD lijevog centra pridruži vladajućoj alijansi konzervativaca kancelarke Merkel, ili joj omogući da predvodi manjinsku vladu, “to neće biti uobičajeni posao” u Berlinu, najavio je Schulz, bivši predsjednik Evropskog parlamenta.

Schulza su ohrabrile evropske “sestrinske stranke” i neki čelnici među kojima je i Macron, da se pridruži četvrtoj vladi Angele Merkel i da pomogne u promoviranju evropskih reformi.

– U telefonskim razgovorima koje sam imao do sada i u razmjeni mailova i tekstovnih poruka, mišljenja su bila jednoglasna – izjavio je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

Suštinska poruka, kazao je, bila je da Njemačka treba usvojiti “progresivnu, više socijalnu, dinamičniju evropsku politiku”.

– Shvatili smo njihove poruke veoma ozbiljno – izjavio je Schulz, glasni kritičar njemačkog insistiraanja na mjerama štednje tokom krize u eurozoni kada su kreditori tražili bolne reforme za krizom pogođene ekonomije u zamjenu za međunarodne programe pomoći, prenosi AFP.