Sedam osoba izgubilo život u poplavama u Teksasu

teksas poplave

U poplavama u Houstonu i njegovoj regiji smrtno je stradalo sedam osoba, saopćile su jučer vlasti četvrtog grada po naseljenosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema podacima Instituta za sudsku medicinu okruga Harris, koji uključuje teksašku aglomeraciju na američkom jugu, pet osoba je nestalo u ovom sektoru. Tri muškarca i dvije žene su pronađeni mrtvi u automobilima na poplavljenoj cesti u noći s ponedjeljka na utorak, precizira se u saopćenju instituta.

U susjednom ogrugu Waller, jedan čovjek je umro kasno u nedjelju u sličnim uslovima.

Dnevni list Houston Chronicle objavljuje u utorak smrt ovih šest osoba, spominjući i sedmi smrtni slučaju okrugu Austin, zapadno od Hustona.

Guverner Teksasa Greg Abbott objavio je u ponedjeljak stanje katastrofe u devet okruga. On je rekao u ponedjeljak da je više od hiljadu osoba spašeno. Upozorenje na iznenadne poplave ostaje na snazi na jugoistoku Teksasa do srijede navečer, upozorila je Američka agencija za okeanske i atmosferske prilike (NOAA) u utorak.

Do deset centimetara kiše po satu je palo na regiju u ponedjeljak, saopćio je meteorološki kanal The Weather Channel, naglasivši da su ljudi ostali zarobljeni u poplavljenim kućama i automobilima. Antena Houston/Galveston nacionalne meteorološke službe je saopćila na svojoj Twitter stranici da je na međunarodnom aerodromu Houston u ponedjeljak bio drugi najkišovitiji dan od početka mjerenja, objavila je agencija AFP.