Globus

Sedam učenica poginulo u požaru u školskoj spavaonici

02/09/2017

Sedam kenijskih učenica u tinejdžerskim godinama poginulo je a još deset je hospitalizirano kada je vatra zahvatila spavaonicu njihove područne škole u Najrobiju u subotu rano ujutru, saopćio je vladin zvaničnik.

Uzrok izbijanja vatre nije poznat, a vlada je naredila da škola za djevojčice Moi bude zatvorena dvije sedmice dok traje istraga, izjavio je novinarima ministar obrazovanja Fred Matiangi dok je obilazio školu.

– Vatra je izbila u školi u dva sata ujutru u jednoj od spavaonica, kazao je Matiangi, dodajući da je škola, koja ima skoro 1.200 učenica, “jedna od naših najboljih škola na koje sam veoma ponosan”.

Požari su u prošlosti odnosili živote učenika u kenijskim područnim školama. U 2001. je najmanje 28 učenika poginulo u požaru u srednjoj školi Kyanguli u blizini Najrobija. U 2002. je osam učenika poginulo u školi u oblasti Homa Bay u zapadnoj Keniji.

Nedostatak sigurnosnih standarda i slabe procedure u vanrednim situacijama krive se za ranije požare u školama i ostale tragedije kao što je rušenje stambene zgrade u Najrobiju u maju kada je poginulo skoro 50 ljudi.

Kenijska policija nije odmah odgovorila na Reutersov zahtijev za komentarom u subotu ujutru.

– Spavale smo kada nas je jedna djevojčica probudila i kazala nam da naša spavaonica gori. Neki od nastavnika uspjeli su nas izvući na sigurno – izjavila je Reutersu vidno potresena 16-godišnja učenica Daniella Maina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.