Bosnia UK Network

Sedmica sjećanja na Srebrenicu u sinagogi Jevrejske zajednice u zapadnom Londonu

izlozba1907

Predsjednik Bosnia UK Networka Zaim Pašić je kazao kako je važno da se o genocidu priča drugim etničkim i vjerskim zajednicama

U okviru Sedmice sjećanja na Srebrenicu, u sinagogi Jevrejske zajednice u zapadnom Londonu prisutni su se prigodnim programom i molitvom prisjetili najvećeg genocida počinjenog u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Fadila Efendić iz Srebrenice ispričala je svoju tragičnu priču s porukom da se srebrenički genocid više nikada nikome ne ponovi. Fadila je izgubila muža i sina u genocidu u Srebrenici. Njen suprug je sahranjen 2003. godine, ali je njegova lobanja pronađena u drugoj masovnoj grobnici dvije godine kasnije. Od sina Fejze pronađene su samo dvije kosti.

Uprkos boli i traumi njenih užasnih iskustava, Fadila se vratila u Srebrenicu kako bi obnovila svoju kuću koju su srpske snage uništile, a  ostala je samo diploma njenog sina. Ona svoj bol koristi kao pokretačku snagu za traženje pravde, ne samo za sebe, već i za sve žrtve genocida.

U sklopu programa postavljena je i izložba Lejle Kevrić pod naslovom „Titov piknik“ vezana za tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine koja je imala za cilj da oslika nadu za zajedničko društvo.

–  Bosna i Hercegovina je pretrpjela brutalni, etnički ukorijenjeni rat devedesetih godina. Dejtonski mirovni sporazum, zamišljen kao brzo rješenje, podijelio je zemlju po etničkoj pripadnosti, a segregacija je i danas vrlo očigledna. Nekoliko putovanja u Bosnu i Hercegovinu razotkrilo je skromne veze i trenutke ujedinjenja kroz ispijanje zajedničke kahve, jedući hljeb i obilježavanje porodičnih prilika za stolnjakom. To je inspirisalo ‘Titov piknik’ – navele je Kevrić koja je došla u Veliku Britaniju sa svojih 11 godina, a trenutno živi i u Londonu i radi kao nastavnik grafičkog dizajna u Srednjoj školi.

Predsjednik Bosnia UK Networka Zaim Pašić je kazao kako je važno da se o genocidu priča drugim etničkim i vjerskim zajednicama, ne samo u Velikoj Britaniji već i svijetu.

– Slušajući majku Srebrenice, molitvu i posmatrajući izložbu Titov piknik shvatio sam da je naša najbolja „osveta” naše znanje, da su to naša djeca koja se obrazuju, završavaju fakultete i da se mi ne želimo svetiti na neki drugi način – poručio je Pašić, saopćeno je iz Bosnia UK Networka.