Šef Al-Kaide nudi tri miliona eura za smrt Assada

basar al asad

Šef sirijskog ogranka sunitske ekstremističke mreže Al-Kaida je ponudio tri miliona eura za smrt sirijskog predsjednika Bašara el-Assada i dva miliona za šefa libanskih šiita Hezbollah.

Abu Mohamed el-Džulani je rekao, u video zapisu objavljenom kasno u ponedjeljak, da će platiti “tri miliona bilo kome ko ubije Bašara el-Assada i okonča njegovu historiju”.

“Koliko će još vremena teći krv muslimana zbog čovjeka koji voli svoju vlast? Koliko vremena još muslimani treba da čekaju da vrate svoja prava?”, pitao je šef Front el-Nosre.

Šef džihadista je precizirao da će dati ovu nagradu čak i ako Assada ubije član njegove porodice i dodao da će el-Nosra štititi ubicu i njegovu porodicu. Abu Mohamed el-Džulani je obećao također “dva miliona eura bilo kome ko ubije (šefa Hezbollaha) Hassana Nasrallaha, čak i ako to bude član njegove porodice ili njegove sekte”, aludirajući na šiitske muslimane, navodi Le Point.

Hezbollah je poslao nekoliko hiljada boraca u Siriju da bi podržali režim Bašara el-Assada na nekoliko frontova rata u kojem je od marta 2011.godine poginulo više od 240.000 ljudi.