Globus

William Burns

Šef CIA-e: Putin je ljut i frustriran, planirao je zauzeti Kijev u dva dana

09/03/2022

Govoreći na saslušanju u Kongresu Burns je upozorio američke zastupnike: "Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerojatno će udvostručiti snage i pokušati slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama"

Ruski predsjednik Vladimir Putin planirao je zauzeti glavni grad Ukrajine Kijev u roku od dva dana, rekao je šef CIA-e William Burns.

Govoreći na saslušanju u Kongresu Burns je upozorio američke zastupnike: “Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerojatno će udvostručiti snage i pokušati slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama.”

Burns je rekao da on i CIA analitičari ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskija promoskovskim marionetskim vodstvom.

“Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko sedmica udvostručiti ulog i sve uložiti u to s malo obzira prema civilnim žrtvama”, rekao je Burns odboru.

Burns je, međutim, istaknuo da je apsolutno uvjeren da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor učinkovito i odlučno. Dodao je da se Putin gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina.

Opisao je invaziju na Ukrajinu 24. februara kao stvar dubokog ličnog uvjerenja čelnika Kremlja.

“Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerovatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije”, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines. S tako visokim tenzijama, uvijek postoji potencijal za “neplaniranu eskalaciju”, dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tijekom prethodnih međunarodnih kriza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.