Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josep Borrell

Šef diplomatije EU “užasnut” brojem žrtava izraelskog udara na izbjeglički kamp

Josep Borrell
Foto: Evropski parlament
Josep Borrell

Jabalia, kamp koji se nalazi na sjeveru, najveći je od osam izbjegličkih kampova u Gazi. Više od 116.000 palestinskih izbjeglica registrovano je u tom prostoru do jula 2023. godine, prenosi BBC

Šef evropske diplomatije Josep Borrell kaže da je “užasnut” velikim brojem žrtava u izraelskom bombardovanju izbjegličkog kampa u Gazi, te je pozvao sve strane da poštuju međunarodna pravila ratovanja.

“Nadovezujući se na jasan stav Vijeća Evropske unije da Izrael ima pravo da se brani u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i osiguravajući zaštitu svih civila, užasnut sam velikim brojem žrtava nakon izraelskog bombardovanja izbjegličkog kampa Jabalia”, rekao je Borrell u objavi na platformi X, bivšem Twitteru.

“Zakoni rata i čovječnosti moraju uvijek važiti, uključujući i kada je u pitanju humanitarna pomoć”, rekao je Borrell.

Palestinski zdravstveni zvaničnici koje vodi Hamas rekli su da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno kada su izraelski zračni napadi pogodili gusto naseljeni izbjeglički kamp Jabalia na sjeveru Gaze u utorak, 31. oktobra. Izrael je rekao da je u napadu ubijen vođa prošlomjesečnog smrtonosnog napada Hamasa na Izrael, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jabalia, kamp koji se nalazi na sjeveru, najveći je od osam izbjegličkih kampova u Gazi. Više od 116.000 palestinskih izbjeglica registrovano je u tom prostoru do jula 2023. godine, prenosi BBC.

Izbjeglice su se počele naseljavati kamp nakon rata 1948. godine. U malom prostoru koji se sastoji od stambenih zgrada ima 16 školskih zgrada, centar za distribuciju hrane, dva doma zdravlja, biblioteku i sedam bunara.

Lideri EU su prošle sedmice pozvali na pauzu u izraelskom bombardovanju i Hamasovim raketnim napadima kako bi humanitarna pomoć mogla biti dovezena u Gazu sigurnim koridorima, jer su rekli da su duboko zabrinuti zbog pogoršanja humanitarne situacije u tom području.

Ujedinjene nacije i drugi zvaničnici koji pružaju pomoć rekli su da su civili u opkoljenoj palestinskoj enklavi suočeni sa katastrofom javnog zdravlja i sa bolnicama koje se bore da zbrinu nastradale dok nestaje zaliha struje.

“Kako situacija postaje sve strašnija svakim danom, ovo postaje sve hitnije”, rekao je Borrell.

“Sigurnost i zaštita civila nije samo moralna, već i zakonska obaveza.”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je međunarodne pozive na “humanitarnu pauzu” u borbama, rekavši da će Hamas iskoristiti svako primirje.