Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef FBI-a upozorava: Terorističke prijetnje u SAD-u sve veće

James Comey

Direktor američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) James Comey je izjavio da su terorističke prijetnje ISIS-a u SAD-u sve veće i upozorio javnost na budnost i pripravnost, javlja Anadolu Agency (AA).

„Neki krugovi se radikaliziraju i Amerikanci moraju biti budni. Teroristi i njihovi simpatizeri su uspostavili sistem šifriranih komunikacija. Molim vas da ne dozvolimo tim divljacima da uspiju u nakanama“, izjavio je čelnik FBI-a Comey tokom obraćanja na konferenciji koja se u njujorškom Manhattanu održala o temi borbe protiv terorizma.

Podsjetivši da teroristi Al Kaide nisu koristili društvene mreže i da su organizirali velike napade, Comey je kazao da je cilj ISIS-a da upravo posredstvom društvenih mreža organizira velike serije manjih napada širom svijeta.

Comey tvrdi da nedavni teroristički napad u Kaliforniji i prijetnje napadima u New Yorku i Los Angelesu pokazuju da su teroristi sve veća prijetnja po sigurnost građana, te poziva javnost na racionalno i savjesno ponašanje.

Osvrnuvši se i na teroristički napad u San Bernandinu, u kojem je ubijeno 14 osoba, Comey je kazao da dosadašnjom istragom nije precizno utvrđeno da je napadački par Syad Rizwan Farook i Tashfeen Malik imao direktne veze sa radikalnim džihadistima.