Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef NATO-a pozvao na spuštanje tenzija nakon rušenja ruskog aviona

Jens-Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u vezi s narušavanjem zračnog prostora Turske kazao je kako su tačne informacije u vezi s pomenutim događajem koje je pružila Turska, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saznanja koja posjedujemo u skladu su s informacijama koje imaju drugi saveznici i pokazuju da su informacije koje je pružila Turska tačne”, rekao je Stoltenberg.

[yuzo_related]

Stoltenberg je nakon vanrednog sastanka NATO-a u Briselu, održanog nakon obaranja ruskog vojnog aviona, na konferenciji za medije izjavio kako je predstavnicima zemalja članica prezentirao detalje koje je zabilježio radar.

Podsjetio je kako je ranije izrazio zabrinutost zbog vojnih aktivnosti Rusije u blizini granica NATO-a.

“Bezbroj puta do sada smo kazali da se solidarišemo s Turskom i da podržavamo teritorijalni integritet Turske koja je članica NATO-a. Nastavit ćemo pratiti dešavanja na jugoistočnoj granici NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je također kako očekuje da Ankara i Moskva uspostave snažnije kontakte nakon današnjeg događaja.

“Pozivam da sve strane ostanu mirne i da se smanje tenzije. Diplomatija i smanjenje tenzija su važni za rješenje ove situacije”, kazao je Stoltenberg.

Na pitanje kakva će biti pozicija NATO-a ako bi se povećale napetosti, odgovorio je da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji.

“Ovo je ozbiljna situacija. Svi moramo poduzeti napore da se smanje tenzije. Toplo pozdravljam kontakte između Ankare i Moskve”, istakao je čelnik NATO-a.

Na kraju je naglasio kako bi ruski avioni trebali izvoditi napade na teroriste ISIS-a.

“Cilj Rusije mora biti ISIS. U većini napada koje je Rusija izvela u Siriji meta su bila mjesta u kojima nema ISIS-a”, rekao je Stoltenberg.