Jens Stoltenberg

Šef NATO-a upozorio da je Putinov plan brutalan: Moramo se pripremiti na dugi rat

NATO Summit Madrid
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/Pixsell

Žestoke borbe, trenutno fokusirane oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija voljna “samo ubaciti hiljade i hiljade vojnika, uzeti mnogo žrtava za minimalne dobitke”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nema neposrednih planova za mir u Ukrajini i stoga se zapad treba pripremiti da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za Guardian.

Stoltenberg je rekao da je ruski predsjednik uključen u “rat iscrpljivanja” i da želi da članice NATO-a pristanu na trošenje najmanje 2% BDP-a na odbranu na sljedećem samitu saveza, u glavnom gradu Litvanije, Vilniusu.

Žestoke borbe, trenutno fokusirane oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija voljna “samo ubaciti hiljade i hiljade vojnika, uzeti mnogo žrtava za minimalne dobitke”, rekao je šef NATO-a.

“Putin ne planira mir, on planira još rata”, nastavio je Stoltenberg, dodajući da Rusija povećava vojnu industrijsku proizvodnju i “dopire do autoritarnih režima poput Irana, Sjeverne Koreje i drugih kako bi pokušala dobiti više oružja”.