Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kiril budanov

Šef ukrajinskih obavještajaca: Ruska ofanziva na istoku zemlje stat će do proljeća

ukrajina
Foto: X

Budanov je umanjio dobitke ruskih snaga, navodeći da su ostvarile samo “izvjesno napredovanje na nekim poljima” u blizini Avdijevke

 Zapovjednik ukrajinske vojne obavještajne službe izjavio je u utorak kako očekuje da će ruska ofanziva na istočnoj liniji fronta stati do ranog proljeća.

Moskva je prošle jeseni pojačala napade na sjeveroistočnom dijelu linije fronta, nastojeći opkoliti bastione kao što je grad Avdijevka. Ukrajinska vojska je saopćila da je bila u “aktivnoj odbrani” dok je izvodila kontranapade.

– Ruska ofanziva još traje. Negdje u rano proljeće bit će potpuno iscrpljena – kazao je Kirilo Budanov, zapovjednik ukrajinske vojne obavještajne agencije GUR, na nacionalnoj televiziji.

Budanov je umanjio dobitke ruskih snaga, navodeći da su ostvarile samo “izvjesno napredovanje na nekim poljima” u blizini Avdijevke.

– Sada je neprijatelj na potezu. Završit će s njim, i mislim da će naš početi – dodao je on.

Ukrajinska kontraofanziva, pokrenuta u junu prošle godine, nije donijela nikakav veći pomak. Ukrajinski zvaničnici okrivljuju za to ruska minska polja i odbrambene linije, kao i kašnjenje u isporuci oružja sa Zapada.

Ukrajinski vojni zvaničnici nedavno su govorili o pojačanim ruskim vojnim aktivnostima na dijelovima linije fronta dugačke 1.000 kilometara kroz istočnu i južnu Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je izjavio da će njegove snage postići svoje ciljeve u, kako je Moskva naziva, “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, koja sada traje 24 mjeseca.

Putin tvrdi da je poslao trupe u Ukrajinu kako bi ojačao sigurnost Rusije protiv onoga što smatra neprijateljskim i agresivnim Zapadom. Kijev i njegovi zapadni saveznici tvrde da je to besmislica i da je Moskva uključena u ničim izazvan agresorski rat i otimačinu zemlje u imperijalnom stilu, prenosi Reuters.