Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavio audioporuku

Šef Wagnera se oglasio prvi put od neuspjele pobune protiv Putina

jevegenij prigozin
Foto: Twitter

Prigožin je rekao da cilj pobune nije bio svrgavanje državne vlasti i da je Wagnerov marš na Moskvu pokazao “ozbiljne sigurnosne probleme” u Rusiji.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin upravo je objavio 11-minutnu audioporuku, prvi put od pobune koju je, na kraju neuspješno, izveo u subotu.

U poruci kaže kaže da je razlog za pobunu bio to što niko od zapovjednika nije pristao potpisati ugovor s ruskim ministarstvom odbrane i da je zbog toga njegova plaćenička kompanija bila prisiljena prestati postojati 1. jula.

“Zapovjednici Wagnera mislili su da će se, ako potpišu s Ministarstvom odbrane, pretvoriti u topovsko meso zbog načina na koji se regularna vojska pokazala u akcijama”, rekao je Prigožin, prenosi Index.hr. Dodao je da su neki borci odlučili pristupiti snagama Ministarstva odbrane, ali da je to manjina.

“Bili smo kategorički protiv toga… Ali radili smo inventuru, planirali smo se 30. juna pojaviti u Rostovu i javno postaviti našu opremu blizu čelništva vojske. No, uprkos činjenici da nismo pokazali nikakvu agresiju, bili smo pogođeni. U zračnom napadu poginulo je 30 boraca i to nas je natjeralno da krenemo odmah. Svrha naše akcije bila je spriječiti uništenje PMC-a Wagner i privesti pravdi one koji su svojim neprofesionalnim djelovanjem napravili veliki broj pogrešaka okom specijalne vojne operacije. Za to je postojao zahtjev u javnosti”, rekao je, između ostalog, šef Wagnera.

Kazao je da cilj pobune nije bio svrgavanje državne vlasti i da je Wagnerov marš na Moskvu pokazao “ozbiljne sigurnosne probleme” u Rusiji.

U svojoj audioporuci nije objavio na kojoj se lokaciji nalazi.