Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

optimistične prognoze

Šefica Nacionalnog štaba Hrvatske: Vrhunac epidemije za tri sedmice

alemka

Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju

Hrvatska nastavlja borbu protiv epidemije: u 24 sata otkriveno je još 68 novooboljelih od koronavirusa pa je ukupan broj sada 1079.

Epidemija je uzela i osmu žrtvu. Preminula je 86-godišnja pacijentica u KB Dubrava u Zagrebu. Četvero je oboljelih više na respiratoru, a još četvero je ozdravilo, sada ih je 92, javlja Index.hr.

Danas je otkriveno 20 novooboljelih više nego jučer, što je i dalje manje od prekjučer, kada je bilo 96 novootkrivenih, kao i dva dana ranije sa 77 oboljelih.

Glavna žena Nacionalnog štaba i direktorica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri sedmice epidemija mogla doseći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

“Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u odbrani od virusa”, uputila je riječi ohrabrenja stanovnicima Hrvatske govoreći za RTL Danas.

“Ako se u sljedeće tri sedmice bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bismo mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu”, dodala je.