Globus

jasne poruke

Šefovi dioplomatije G7: Nećemo tolerisati secesionističku politiku RS-a

14/05/2022

Što se tiče trenutne krize, G7 je opredijeljen za kratkoročnu i dugoročnu podršku Ukrajini

Ministri vanjskih poslova G7 su u zajedničkom saopćenju poručili da neće tolerisati secesionističku politiku bh. entiteta Republika Srpska, te su izrazili zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini.

– Nećemo tolerisati secesionističku politiku RS-a, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji – poručili su ministri u subotu, javlja Anadolija.

– Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru. U potpunosti podržavamo mandate visokog predstavnika Christiana Schmidta. U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji, poručili su.

Zemlje G7 također su pozvale Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine, te su obećale snažnu podršku Kijevu.

– Uporni smo u našoj podršci Ukrajini, u njenoj odbrani od neopravdanog, ničim izazvanog i ilegalnog agresivnog rata Rusije te ponavljamo naš stalni poziv Rusiji da prekine rat koji je počela i da okonča patnje i gubitke života – navodi se u zajedničkom saopćenju zemalja G7.

Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD su osudili ruski rat protiv Ukrajine, za koji su rekli da je izazvao jednu od najtežih prehrambenih i energetskih kriza u novijoj historiji.

– Što se tiče trenutne krize, G7 je opredijeljen za kratkoročnu i dugoročnu podršku Ukrajini. Odlučni smo ubrzati koordiniran multilateralni odgovor da bismo sačuvali globalnu sigurnost hrane i stali uz naše najranjivije partnere u tom pogledu – navodi se u saopćenju.

Istakli su važnost osiguravanja energetske sigurnosti, uz ubrzavanje energetske tranzicije, obećavajući da će promovisati čistu energiju i više ulagati u LNG projekte kako bi se smanjila zavisnost o Rusiji, prenosi Al Jazeera Balkans.

– U tom kontekstu, prepoznajemo važnost ubrzanja ulaganja u razvojne projekte, uključujući projekte LNG i promocije korištenja čiste energije s ciljem smanjenja naše zavisnosti o energentima Rusije – navodi se u saopćenju nakon sastanka sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.