Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaključci sa sastanka

Šefovi diplomatija grupe G7 osudili poteze NSRS: Fokusirajte se na konstruktivne teme

G7

“Pružamo odlučnu podršku radu šefu Delegacije EU u BiH, EUFOR-ovoj misiji Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO bazi u Sarajevu”, zaključili su

Šefovi diplomatija članica grupe G7 održali su sastanak u Liverpoolu, gdje su razgovarali o brojnim aktuelnim geopolitičkim temama.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i visoki predstavnik EU objavili su saopštenje poslije sastanka, a između ostalog, komentarisali su i trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Osuđujemo neodgovornu retoriku i poteze koji imaju za cilj podjele u Bosni i Hercegovini, i pozivamo na nastavak dijaloga te da se država ponovo fokusira na konstruktivna pitanja”, naglasili su i dodali da podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo Bosne i Hercegovine.

“Pružamo odlučnu podršku radu šefu Delegacije EU u BiH, EUFOR-ovoj misiji Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO bazi u Sarajevu”, zaključili su.

Uz to, ministri G7 oštro su osudili i poteze Rusije prema Ukrajini te upozorili na teške posljedice ako napadnu susjede.