Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

LUKSEMBURG

Šefovi diplomatija zemalja članica EU danas će raspravljati o našem napretku prema EU

Gordan Grlić Radman
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Gordan Grlić Radman

Asselborn je rekao da bez stvaranja palestinske države Izrael neće moći živjeti u miru

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da će ministri vanjskih poslova država članica EU u ponedjeljak u Luxembourgu razgovarati o napretku koji je Bosna i Hercegovina dosad napravila na putu prema EU-u i podržati otvaranje pristupnih pregovora s našom zemljom do kraja godine.

Napad u Banjskoj

Ministri će također razgovarati o daljnjoj potpori Ukrajini te o napetostima na sjeveru Kosova.

“Na sastanku ću spomenuti nedavni napad srpske paravojne grupe na Kosovu, što moramo ozbiljno uzeti u obzir. To je akt ozbiljne destabilizacije u regiji i mi moramo na to odgovoriti”, rekao je ministar Grlić Radman.

Također ministri vanjskih poslova država članica razgovaraju o stanju na Bliskom istoku i o ideji humanitarnog prekida vatre radi oslobađanja talaca i dostave pomoći pojasu Gaze.

“Ponovno ćemo poslati našu snažnu osudu brutalnog Hamasova terorističkog napada na Izrael i pozvati na oslobađanje taoca. Također ćemo snažno potvrditi našu podršku izraleskom pravu na samoodbranu u skladu s međunarodnim pravom te podupiremo odluku Komisije o povećanju humantirne pomoći za Palestince”, izjavio je prije početka sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josop Borrell te još nekoliko ministara zauzeli su se za prekid vatre kako bi se dostavila humanitarna pomoć civilima u Gazi i oslobodili izraelski taoci koje Hamas drži.

“Potreban je humanitarni prekid vatre kako bi se omogućila dostava pomoći stanovništvu u Gazi. To je također potrebno za oslobađanje talaca. To je korak prema smirivanju situacije”, rekao je Borrell, prenosi Hina.

Asselborn: Bez stvaranja palestinske države Izrael neće moći živjeti u miru

 Humanitarni prekid vatre spomenulo je još nekoliko ministara – luksemburuši Jean Asselborn, irski Micheal Martin i slovenska ministrica Tanja Fajon.

Asselborn je napad Hamasa na Izrael 7. oktobra nazvao “apsolutnim zlom”, koje se ničim ne može opravdati. Istodobno je upozorio da stanovništvo Gaze nema kamo pobjeći, oni su zatvoreni i koristi ih se kao živi štiti.

Asselborn je rekao da bez stvaranja palestinske države Izrael neće moći živjeti u miru te istaknuo da je posljednjih 20 godina malo učinjeno da se provede rješenje o dvije države koje bi mirno koegzistirale.

“Nadam se da neće potrajati još daljnjih 20 godina da se dođe do takvog rješenja”, rekao je Asselborn.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se treba boriti protiv terorizma i da bez toga neće biti mira i sigurnosti ni za Izrael ni za Palestince.

Istaknula je da je Njemačka solidarna s Izraelom i da istodobno čini sve da smanji patnje ljudi u Gazi.