Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senat neće podržati Obamin zahtjev za ratnim ovlaštenjima u borbi protiv ISIL-a

The 113th Congress convenes in Washington

Američki Senat neće podržati zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame za dodatnim ratnim ovlaštenjima u borbi protiv ISIL-a, izjavio je lider republikanske većine Senata Mitch McConnell, javlja Anadolu Agency (AA).

Obamina administracija prošlog februara predložila je odobrenje koje važi na tri godine, a koje podrazumijeva borbu protiv ISIL-a i osoba povezanih sa tom grupom izvan državnih granica. Također, odobrenjem bi se aktivnosti američkih snaga ograničile kako ne bi bilo velikih kopnenih operacija.

Najnovija izjava McConnella u suprotnosti je sa nedavnim komentarima predsjedavajućeg Senata Paula Ryana koji je kazao kako se u Senatu “radi na razmatranju Obaminog plana”.

Obama se “oslonio” na odobrenje koje je ranije dato bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu za borbu protiv Al-Qaide nakon 11. septembra 2001. godine nakon čega je uslijedila invazija na Irak dvije godine kasnije.

Pokazalo se kako većina zakonodavaca neće prihvatiti Obamin prijedlog. McConnell je izjavio kako je takva odluka donesena kako bi se “izbjeglo vezanje ruku novom američkom predsjedniku”.