Globus

poticao napad na Kaptol

Senat odbacio republikanski pokušaj da zaustavi suđenje Donaldu Trumpu

27/01/2021

Trump je prvi predsjednik u istoriji SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat

Američki Senat u utorak je, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Paula s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratima. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trumpa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je poginulo pet osoba, prenosi Reuters.

“To je jedan od rijetkih slučajeva u Washingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda”, rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako “45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.”

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Trump napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrick Leahy umjesto predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa.

Reuters javlja i da je Leahy (80) hospitaliziran radi promatranja u utorak navečer jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegova glasnogovornika u kojoj nisu navedeni detalji.

Trump je prvi predsjednik u istoriji SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protivkandidata Joea Bidena.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.