Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po drugi put

Senat pokreće proces opoziva Donalda Trumpa

trump1 (1)

Lider većine u Senatu Chuck Schumer kazao je kako će dokazi protiv Trumpa biti snažni te da će neki od njih biti novi

Senat Sjedinjenih Američkih Država u utorak je počeo drugi postupak opoziva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodna izlaganja, koja će objema stranama moći trajati 16 sati, počet će u srijedu, uz sesiju od utorka čiji je fokus na raspravi da li je ustavno da postupak bivšem predsjedniku bude vođen u Senatu, o čemu će se i glasati.

Trump je suočen s jednim stavom u vezi opoziva, a na osnovu optužbi da je poticao na nemire do kojih je došlo 6. januara, a u kojima je, kada je masa upala u zgradu Kapitola, poginulo pet osoba, uključujući pripadnika snaga sigrunosti. Ovo je prvi put u američkoj historiji da je američki predsjednik dva puta suočen s procesom opoziva.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer kazao je kako će dokazi protiv Trumpa biti snažni te da će neki od njih biti novi.

”Pozivam sve kolege da posvete mnogo pažnje dokazima“, rekao je vodeći demokrata u Senatu.

Dodao je kako svaki senator, demokrata i republikanac, treba pristupiti postupku na adekvatan način.

Uprkos novim otkrićima koja su izašla na svjetlo dana, gotovo je sasvim sigurno da potrebna dvotrećinska većina neće pristati na osudu bivšeg predsjednika. Gornji dom američkog Kongresa je podijeljen 50-50 na osnovu stranačke pripadnosti, što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratama za osudu Trumpa.

Optužbe proizilaze iz komentara bivšeg predsjednika koje je uputio demonstrantima nedugo nakon što su napali Kapitol. Trump im je rekao da se snažno bore, dok su se zastupnici pripremali na prebrojavanje glasova Elektorskog koledža, što je bio ključni korak ka inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena.

“Našoj zemlji je dosta i neće više trpjeti”, poručio je Trump okupljenim demonstrantima, a mnogi od njih su potom krenuli ka Kapitolu gdje su se zastupnici spremali na potvrđivanje rezultata izbora.

Trump je nekoliko puta iznio optužbe da je “pokraden” na izborima, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi potvrdili te tvrdnje.