Globus

Kipar

Serijski ubica dobio sedam doživotnih kazni, plakao na sudu

24/06/2019

Ubica koji je na sebi imao pancirni prsluk pod jakom pratnjom doveden je u ponedjeljak u sudnicu u

Kiparski Grk, vojni kapetan, osuđen je na sedam doživotnih kazni nakon što se izjasnio krivim za ubistvo pet žena i dvoje djece u trogodišnjoj seriji ubistava ženskih osoba koje je vrebao online.

Slučaj najtežih ubistava u mirnodopskom razdoblju izazvao je užasnutost na otoku gdje su teški zločini rijetki, a ogorčenost javnosti zbog nedovoljnog angažmana u istrazi dovela je do ostavke ministra pravosuđa.

Nicos Metaxas, 35, izjasnio se krivim po 12 tačaka povezanih s ubistvima s predumišljajem i otmicama sedam osoba – koje su došle s Filipina, iz Rumunije i Nepala. Dvije ubijene djevojčice, u dobi šest i osam godina, bile su kćerke ubijenih žena.

Kazna koju je sud odredio najstroža je u istoriji kiparskog pravosuđa, prenosi Hina.

Ubica koji je na sebi imao pancirni prsluk pod jakom pratnjom doveden je u ponedjeljak u sudnicu u glavnom gradu Nikoziji, došavši bez advokata.

Briznuo je u plač dok je policija čitala optužnicu.

“Počinio sam odvratne zločine”, rekao je izražavajući sauščešće porodicama žrtava.

Počinitelj zločina razvedeni je otac dvoje djece. Žrtve je hvatao preko interneta. Žene koje je ubio radile su kao kućne pomoćnice, a nestale su između jula 2016. i avgusta 2018.

Zapovjednik policije dobio je otkaz, a ministar pravosuđa dao je ostavku nakon prosvjeda zbog traljave istrage koja nestanak žena nije shvatila ozbiljno jer su žene bile strankinje.

Prvu žrtvu potkraj aprila otkrio je turist koji je fotografirao rudarsko okno.

Zadnja žrtva, šestogodišnja djevojčica, pronađena je u jezeru 12. jula.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.