Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj maskiran u vatrogasca već tajno ulazio u Sarajevo maja ‘91.

vojislav seselj

Uskoro ću prekršiti zabranu – jasno i glasno je iz Beograda poručio četnički vojvoda, predsjednik Srpske radikalne stranke i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj. Još je dodao: „ Na nekom mjestu i u određeno vrijeme preći ću granicu i pojaviti se u Republici Srpskoj, ali o tome neću unaprijed obavještavati javnost“.

– Sigurno ću da dođem u Republiku Srpsku, a kad se tamo pojavim izbit će veliki politički skandal. Onda će teško biti da me za kratko vrijeme izbace – najavio je prošle sedmice.

Još 13. novembra 1998. godine, u ime tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, njegov zamjenik Jacques Paul Klain proglasio je Vojislava Šešelja personom non grate u BiH i naredio da odmah napusti teritoriju naše zemlje.

Šešelj se u tom trenutku nalazio u Banjoj Luci i pod kontrolom i u pratnji SFOR-a istog dana je pokupio svoje stvari iz hotela, otišao iz BiH i nikada poslije toga nije došao.

– Šešeljeve aktivnosti i izjave za vrijeme rata i u zadnje vrijeme pružaju očit dokaz da bi njegova prisutnost u BiH predstavljala čin koji je štetan za implementaciju Daytonskog sporazuma te miješanje u unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini – stoji u odluci OHR-a iz studenog 1998.godine.

Aktealni visoki predstavnik Valentin Inzko prije nekoliko dana kazao je da je odluka OHR-a kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH i dalje na snazi.

– Po instrukciji OHR-a ulazak u BiH zabranit će mu Granična policija BiH. Odluka o zabrani je važeća i Granična policija BiH mora uraditi svoj posao – objasnio je Inzko.
Kako Dnevni list saznaje iz svojih izvora u Beogradu, Šešelj je već skovao plan kako će ući u BiH i time izazvati, kako je sam rekao, veliki politički skandal.

On će, kaže se, sasvim sigurno prekršiti odluku OHR-a tako što će maskiran ući u Bosnu i Hercegovinu, nakon toga otkriti da je prisutan i „teško da će me za kratko vrijeme izbaciti“.

Međutim, malo ljudi zna da Vojislavu Šešelju maskiranje nije nepoznato i tome je pribjegavao pred sam rat u BiH.[yuzo_related]

Naime, maskiran u vatrogasca ušao je u Sarajevo u maju 1991. godine i u uniformi vatrogasca izašao iz grada. On je sredinom tog mjeseca bio na Romaniji gdje je postrojio svoje do zuba naoružane četnike i održao im govor pozivajući na rat, ubijanje i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata „sa vekovnih srpskih teritorija“ u BiH i Hrvatskoj.

Sve što se tada događalo na Romaniji, pripadnici tadašnjeg MUP-a RBiH su tajno snimili i ti snimci i danas stoje u arhivama.

– S obzirom da se onim što je radio i govorio na Romaniji nakupilo dosta elemenata kaznenih djela zbog širenja vjerske i nacionalne mržnje, nelegalnog posjedovanja oružja i pozivanja na rat, ubijanje i protjerivanje, tadašnji policijski vrh BiH donio je odluku da Šešelj odmah bude uhapšen.

Ipak je nekoliko dana kasnije došao u Sarajevo gdje je snimio TV emisiju „Umijeće življenja“ koju su vodili beogradski novinari Mirjana Bobić-Mojsilović, Dragan Babić i Aleksandar Tijanić.

Kada se za to saznalo, građani su se samoinicijativno okupili ispred zgrade Narodnog pozorišta i tražili da bude uhapšen. Nakon snimanja on je otišao na ručak sa Radovanom Karadžićem kojeg je sud u Hagu 25. marta ove godine osudio na 40 godina robije zbog ratnih zločina.

Proveli su nekoliko sati u tadašnjem Klubu delegata u Sarajevu. U međuvremenu, desetine sarajevskih taksista su svojim vozilima blokirali izlaze iz grada kako ga Šešelj ne bi mogao napustiti.

Usprkos svemu tome, Vojislav Šešelj je bez ikakvih problema napustio Sarajevo, a prije toga je s nekoliko svojih prijatelja posjetio jednu kafanu u naselju Mojmilo.

Bio je u uniformi vatrogasca i iz Sarajeva je otišao u vatrogasnom vozilu. Sve to omogućio mu je i osigurao SDS preko svog čovjeka koji je bio na visokoj poziciji u sarajevskoj Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi.

“Slobodan čovjek”

Zadnjeg dana ovogodišnjeg ožujka, Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Haagu oslobodilo je Šešelja optužbi za ratne zločine. Suđenje u Hagu trajalo je 13 godina, a nakon oslobađajuće presude predsjedavajući Raspravnog vijeća sudac Jean Claude Antonetti je izjavio: „Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek“.

Odmah nakon toga, iz zatvora u Haagu Šešelj je otišao u Beograd gdje su mu pripadnici četničkog pokreta i članovi njegove stranke priredili spektakularan doček. Nekoliko dana kasnije, on je dobio pasoš Srbije i priopćio da će u najskorije vrijeme otići u BiH i prošetati Sarajevom.

Na parlamentarnim izborima održanim u aprilu, Srpska radikalna stranka Vojislav Šešelj osvojila je nekoliko mandata u Narodnoj skupštini Srbije, a on je izabran za zastupnika.