Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj: Ove sudije i Karadžića bi oslobodile

seselj pres

Vojislav Šešelj je nakon oslobađajuće presude u Haškom tribunalu rekao da su sudije donijele jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta.

Novinar B92 sa lica mjesta kaže da je tu i veliki broj novinara iz regiona.

“Koliko vas je trebalo bi ulaznice da naplaćujemo”, izjavio je Šešelj prilikom ulaska u pres centar.

“Maloprije su me obavijestili moji saradnici koju presudu je donio Haški tribunal. Pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudija koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Odoljeli su svim pritiscima i donijeli, sa pravnog aspekta, jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, koji je pogubljen u Haškom tribunalu, Radovan Karadžić i neki drugi nisu imali u Sudskom veću časne sudije. I oni bi bili oslobođeni”, dodao je Šešelj.

“Kad sam završio svoj posao više me nisu interesirali. Mogao sam bar malu kaznu dobiti, da ne bijesne ovako srpski neprijatelji. Koliko je Srba pobijeno u odcijepljenoj Sloveniji? Koliko su Hrvati pobili Srba u gradovima pod svojom kontrolom, a preko 600.000 protjerali.

Svjetska javnost je to zaboravila, ali mi kao narod nikada nećemo. Oni koji su nas bombardirali nikada nam neće moći biti prijatelji.”

Na pitanje Indexovog novinara da će što kazna bude veće ideja velike Srbije biti jača rekao je:

“Jest vam logično pitanje, ideja velike Srbije će živjeti i bez mene. Tražim odštetu od 12 miliona eura od Haaga. Ja sam uvijek bio prihvatljiv svim ljudima u Srbiji.

Međunarodni tribunali nemaju nikakvog pravnog smisla. Oni su instrument zapadnih sila. Da mi je sudilo vijeće koje je sudilo Karadžiću ja bih dobio više od njega. Onaj idiot koji je njega osudio već me osuđivao za nepoštivanje suda. Meni bi dao 70-80 godina.

Dio odštete ću potrošiti na stranku, a do na dobrotvorne svrhe, kulturnim institucijama. Već se dugo bavim idejom da finansiram štampanje cijele srpske književnosti. Ne očekujem čestitku državnog vrha niti me interesiraju. Ako budu bezobrazni, Hrvati će morati strepiti od mog odgovora.

Vidite kako sam im promijenio kadrovsku politiku. Najurio sam Josipovića i doveo moju dragu Kolindicu. Očekujem da pozove u posjetu, imam neka obećanja za izvršiti.

Vjerovatno nećemo doživjeti da međunarodni sud osudi one koji su bombardirali Srbiju. A oni su u Srbiji osuđeni na 20 godina. Ali kad je došla osmanlijska vlast, sve su presude poništene”, kazao je Šešelj.