Promoviranje mržnje bez sankcija

Šešelj ponovno izabran za vođu radikala, skup u Hrtkovcima bez incidenata

seselj

Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena

Haški osuđenik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj u subotu je ponovno izabran za vođu radikala na kongresu stranke koji je održan u Hrtkovcima, srijemskom selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za Šešelja je na stranačkom skupu, koji radikali zovu Otadžbinski kongres, od 455 delegata glasalo njih 450, a petero je bilo protiv.

Šešelj je, obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, te zanijekao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata, prenosi Hina.

Niječući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin, te da to ni haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

“Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin”, ustvrdio je Šešelj.

Naglasio je da se ideologija SRS-a nije promijenila niti će se promijeniti i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez s Rusijom, te za “jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata”.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reakcija.

Za razliku od 6. svibnja 2018., kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu obljetnice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere, a u Hrtkovcima je skup prošao mirno i bez incidenata.