Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelju postavljena bivša braniteljica Milorada Trbića

seselj

Mehanizam za međunarodne tribunale postavio je američku advokaticu Colleen Rohan za pravnog zastupnika Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odlukom koju potpisuje Olufemi Elias iz Ureda Registrara Mehanizma – pravnog nasljednika Haškog tribunala – advokatica Rohan je postavljena za pravnog zastupnika.

Rohan je pristala i ona će 13. decembra prisustvovati iznošenju žalbi na oslobađajuću presudu Šešelju.

Američka advokatica je prethodno u Tribunalu branila Milorada Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je predmet prebačen u BiH, nakon čega je osuđen na 20 godina zatvora za genocid u Srebrenici. Rohan je također branila Idriza Balaja, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, koji je pravosnažno oslobođen krivice.

Kako se navodi u odluci, Rohan će imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave, ali neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da “u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe Tužilaštva”.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

Šešelju je Mehanizam imenovao pravnog zastupnika nakon što je odbio da učestvuje u žalbenom procesu, što, kako se navodi u odluci, predstavlja “ometanje procesa”.