Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sveti duh" u Zagrebu

Šest beba zaraženo enterovirusnim meningitisom, radi se o veoma opasnom virusu

bolnica zagreb sveti duh
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
KB Sveti duh u Zagrebu

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. juna 2023.

Na odjelu neonatologije KB-a Sveti Duh najmanje šestero novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom. Bebe su se, prema neslužbenim informacijama, razboljele 11. i 12. juna te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Oglasili se iz KB Sveti Duh

Iz KB-a Sveti Duh za Index kažu kako su tek jučer uočili te dobili informacije da nekoliko djece rođene u toj bolnici ima simptome enterovirusnog meningitisa.

“Djelatnici Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh su u ponedjeljak 19. juna 2023. uočili te dobili informacije iz drugih ustanova da nekoliko djece rođene u Klinici ima simptome enterovirusne bolesti. Odmah po uočenome poduzete su sve potrebne aktivnosti te obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koja je donijela mjere koje se već provode, uključujući i zabranu posjeta na odjelima.

Enterovirus je izoliran kod šestero novorođenčadi, rođenih između 8. i 12. juna 2023. Djeca se trenutno nalaze na liječenju u našoj bolnici te Klinici za dječje bolesti, a dijete liječeno u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević otpušteno je na kućnu njegu. Situacija se redovito prati, koordinacija svih dionika je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata”, kazali su iz ravnateljstva bolnice Sveti Duh.

Indexu je pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Goran Tešović potvrdio da je kod njih bilo jedno dijete oboljelo od enterovirusnog meningitisa koje je prebačeno sa Svetog Duha te da je danas otpušteno budući da je bilo dobrog općeg stanja.

Jučer informirali HZJZ i zabranili posjete

KB Sveti Duh jučer je o situaciji informirao Nastavni zavod Dr. Andrija Štampar te zabranio posjete.

“Do daljnjeg nisu dopušteni posjeti Klinici za ginekologiju i porodništvo. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni smo, do daljnjega, zabraniti posjete”, stoji na stranicama bolnice s jučerašnjim datumom objave.

Iz Ministarstva zdravstva za Index kažu da ih Sveti Duh nije obavijestio o situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu te su tražili hitno očitovanje od bolnice.

“S obzirom na to da nismo službeno obaviješteni od strane Kliničkog bolničkog centra Sveti Duh o nastaloj situaciji moguće ugroze virusom u rodilištu, ne posjedujemo konkretne informacije koje bismo mogli komunicirati u javnosti.

Ministarstvo traži hitno očitovanje

Od strane Ministarstva zdravstva poslan je dopis u kojem tražimo hitno očitovanje o novonastaloj situaciji te inzistiramo na koordinacijskim aktivnostima kako bi se aktivno upravljalo navedenom ugrozom i sačuvalo zdravlje pacijenata. Pacijenti nam moraju biti u fokusu jer radi njih zdravstveni sistem postoji, što uključuje i KB Sv. Duh kao i osnivača ustanove – Grad Zagreb.

Upravo je u tijeku nadzor zdravstvene inspekcije vezano za slučaj pacijentice preminule na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji će ujedno obuhvatiti i neželjeno zbivanje u rodilištu”, poručili su Indexu iz Ministarstva zdravstva.