slučaj u hrvatskoj

Sestre Ljiljana i Jasenka četiri godine ženu držale kao robinju, proživila je horor

ROBINJA

Ustanovili su da su sestre nesretnu ženu još u augustu 2015. zaposlile u svojoj firmi koja se bavi proizvodnjom betonske galanterije

Dvije dobrostojeće sestre, 57-godišnja Liljana Z. i njena tri godine mlađa sestra Jasenka Z. završile su iza rešetaka jer su više od četiri godine 45-godišnjakinju držale kao robinju!

Kako piše Jutarnji list, višegodišnje zlostavljanje 45-godišnjakinje kulminiralo je prošlog četvrtka kad se Ljiljana Z. sukobila s “robinjom”, vrijeđala je i omalovažavala, a “robinja” joj se konačno suprotstavila i čak su se i fizički sukobile. Žrtva je nakon toga odlučila zatražiti pomoć policije.

Ustanovili su da su sestre nesretnu ženu još u augustu 2015. zaposlile u svojoj firmi koja se bavi proizvodnjom betonske galanterije. Kad bi dobila plaću, morala je odlaziti s njima u banku i predati im veći dio.

Ni to nije bilo dosta, pa je morala i u njihovoj kući obavljati kućanske poslove, u radne dane, vikendima i praznicima od jutra do kasno uvečer bez godišnjih odmora i slobodnih dana.

Ljiljana ju je prisiljavala da na poslu ostaje i do 23 sata, a nekad i duže, uz minimalne količine hrane. Oduzele su joj mobitel i zabranile kontakte s porodicom. Kad je Ljiljana Z. adaptirala svoju kuću na Črnomercu, bez znanja “robinje” iznijela je njenu ljekarsku dokumentaciju.

Policija tvrdi da je Ljiljana Z. uljeto ove godine kad se “robinja” povrijedila na radu, njoj zabranila da ljekarima kaže da se to dogodilo na radnom mjestu. Uprkos tome što su joj ljekari propisali strogo mirovanje, nakon tri dana već je morala obavljati sve poslove kao i ranije.

Mještani pričaju da Ljiljani to nije prvi problem sa zakonom. Navodno je prije 15 godina bila velika afera jer je na dječaku jednog svog radnika s kojim je bila u vezi gasila čikove!