ukrajinski grad

Severodonjeck pao u ruke Rusa: Rute za izlaz blokirane, oglasio se i Zelenski

severodonjeck

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodonjeck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke

Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da je strateški ukrajinski grad sada pod potpunom ruskom kontrolom i da su svi izlazni putevi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine blokirani, ostavljajući bijeg moguć samo kroz područja pod ruskom okupacijom.

“Grad je sada pod potpunom okupacijom Rusije”, rekao je gradonačelnik Oleksandr Stryuk na nacionalnoj televiziji kasno 25. juna.

“Pokušavaju da uspostave svoj poredak. Koliko ja znam, oni su postavili neku vrstu komandanta”, rekao je on.

Revidirani vojni fokus Rusije na istok Ukrajine približio je Moskvu postizanju cilja zauzimanja Donbasa, koji se sastoji od oblasti Lugansk i Donjeck. Kontinuirano bombardovanje ciljeva daleko od linija fronta dovelo je do optužbi da Rusija pokušava da posije strah među civilima i uvuče susjednu Belorusiju u sukob.

Desetine ruskih projektila palo je 25. juna na objekte u zapadnoj i sjevernoj Ukrajini, izjavili su lokalni zvaničnici, a preneo Reuters, uz podsjećanje da je najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata ušao u peti mjesec.

Ukrajina je saopštila i da Rusija ima za cilj da uvuče svog saveznika Bjelorusiju u rat, nakon izvještaja da su projektili koji su pogodili pogranični region u blizini Kijeva došli sa bjeloruske teritorije.

Ukrajina je 24. juna saopštila da se njene trupe povlače iz Severodonjecka, ključnog grada na bojnom polju, nakon što je ostalo vrlo malo prostora za odbranu nakon sedmica intenzivnih borbi.

“Tokom posljednjih (nekoliko) dana sprovedena je operacija povlačenja naših trupa”, rekao je u 25. juna Haratin Starski, oficir Nacionalne garde i portparol vojske.

Starski, koji je boravio u gradu, rekao je da je objava o povlačenju odlagana da bi se zaštitile trupe na terenu.

Planirano povlačenje iz Severdonjecka, administrativnog centra Luganske oblasti, dolazi nakon teškog bombardovanja ruskih snaga, koje je većinu industrijskog grada pretvorilo u ruševine. Broj preostalih stanovnika smanjen je sa predratnih 100.000 na 10.000.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti sve gradove koji su zauzeli Rusi, uključujući Sjeverodonjeck koji je u njihove ruke pao nakon mjesec dana duge, krvave bitke.

Zelenski je u govoru naciji kasno navečer rekao da ukrajinski duh neće biti slomljen.

“I zato će svi naši gradovi, Sjeverodonjeck, Donjeck, Luganjsk… svi će biti vraćeni”, rekao je.

Bilo je to prvi put da je Zelenski u obraćanju spomenuo Severodonjeck, koji je pao u moskovske ruke nakon sedmica brutalne borbe, prenosi Reuters.

“U ovoj fazi rat je duševno i emotivno težak.. Ne znamo koliko će dugo trajati, koliko ćemo još udaraca pretrpjeti prije nego što vidimo da je pobjeda na vidiku”, rekao je.

Neprestani napadi dokaz su da sankcije Rusiji nisu dovoljne da se pomogne Ukrajini, naglasio je.

“Trebamo oružje. Moderni protuzračni sistemi koje naši partneri imaju ne bi trebali biti za poligonima za obuku ili u skladištima. Trebaju biti ovdje, na terenu”.